"Противоречивото интервю на Слави Трифонов показва, че преговорите за кабинет са почти невъзможни".

Това обяви пред Нова тв депутатът от БСП Явор Божанков. Това е една от първите политически реакции в държавата изобщо, след като в петък вечерта БНТ излъчи интервю на лидера на "Има такъв народ" - втора негова поява, в която отговаря на журналистически въпроси, откакто влезе в политиката и партията му се яви на избори.

Трифонов обяви и че формацията му няма да подкрепи съставянето на редовен кабинет в рамките на 46-ото Народно събрание с мандата на БСП. Както и че в следващ парламент трябва да има правителство "на всяка цена".

Левицата е изборът на президента Румен Радев, който връчи третия и последен възможен по конституция мандат за съставяне на кабинет на лидерката Корнелия Нинова на 27 август сутринта. Ако този мандат не бъде реализиран, следват нови предсрочни парламентарни избори. 

"Какво означават думите на Трифонов, че в следващия парламент ще има кабинет на всяка цена? На всяка цена означава кабинет с ДПС и ГЕРБ. Няма друго обяснение. Защо досега въпреки преговорите, в които имаше толкова сближаване, нямаше кабинет?", попита Божанков и напомни, че от ИТН сами оттеглиха премиера си Пламен Николов "по лични причини".

"Някой не иска упорито да има кабинет сега, но иска да има кабинет на всяка цена в следващия парламент", добави социалистът.

Божанков заяви, че БСП ще продължи преговорите пред камери и журналисти за съставяне на правителство с третия мандат. Той настоя участниците в т.нар. задкулисни преговори да отговорят истина ли са думите на Слави Трифонов, който твърди, че министрите в служебния кабинет Кирил Петков и Асен Василев сами са отишли при ИТН, че лично е водил разговори за съставяне на кабинет с председателите на парламентарните групи на ДБ и ИБГНИ Христо Иванов и Мая Манолова (досега не се е говорило за подобни срещи - б.р.) и т.н.:

"Знаел ли е президентът Радев, че негови служебни министри са ходили да се самопредлагат в правителство на ИТН? Какво точно са си говорили Христо Иванов и Мая Манолова в кабинета на Трифонов?", попита Божанков.

Депутатът  от БСП каза няколко пъти, че избирателите трябва да осъзнаят думите на лидера на ИТН, че в следващия парламент трябва да има правителство на "всяка цена". По думите му "тази цена ще я платят пенсионерите и бизнесът".

"Трифонов с едно изречение прати страната на избори насред три кризи - инфлационна, COVID-19 и бежанска. Към това се добавя, че Борисов се връща на бял кон. За да имало правителство в следващия парламент на всяка цена! Доган и Пеевски гърмят шампанското!", заключи Божанков.