Националният ни отбор по волейбол за жени записа една от най-престижните си победи от много време насам - 3:1 срещу много силния отбор на Полша на Евроволей 2021. 

България спечели групата си, след като обърна противничките с 3:1 (18:25, 25:21, 25:21, 25:23) и ще излезе срещу Швеция на осминафинал в събота.

Тимът ни направи страхотен мач с помощта и на всеотдайната публика в пловдивската зала "Колодрум". Краят бе драматичен - нашите имаха голям аванс, но изпуснаха пет мачбола. Успешна блокада на Нася Димитрова донесе мечтания триумф.

Само победа с 3:0 или 3:1 вършеше работа на селекцията на Иван Петков за челната позиция. Скандинавките са в ролята на аутсайдерки, те са четвърти в група D. При нов успех България ще се изправи срещу победителя от сблъсъка Германия - Нидерландия на четвъртфинал. Има добри шансове за финалната четворка в Белград.

Първият гейм започна равностойно, което подсказа какво очаква зрителите в залата и пред екраните. Полякините взеха инициативата с шест поредни точки - 8:3. Серията спря след грешен сервис. България успя да стопи аванса до 6:9. Но за съжаление отново сервис в аут даде топката на гостенките.

Първата част определено не вървеше по наш вкус. Лора Кетипова и компания твърде лесно даваха точки заради лоши сервиси, а блокадата ни трудно спираше атаките на „Дружина полска“. Преднината набъбна на 17:10. Последва размяна на точки и в крайна сметка 25:18 за фаворитките.

Съперникът взе преднина и през втората част - 6:3 бе най-големият аванс от началото. Българките обаче започнаха да напипват играта си и резултатът на закъсня - 8:8. Нашите разколебаха посрещането на Полша, оттам заработи блокадата, разпределителката Кетипова разнообрази играта си, вдигна се ефективността в атака.

И за първи път България поведе в мача след серия от сервиси на Нася Димитрова - 10:8. Нататък доминиращият отбор бе българският. Усмивките от лицата на полякините почнаха да замръзват, а все по-често ги виждахме от другата страна на мрежата. Стана 16:11. Много спокойно Елица Василева и сие не допускаха съперникът да се приближи на повече от три точки. Резултатът от геймовете бе изравнен след 25:21.

В третия гейм „Дружина полска“ успях да дръпне при 5:2, което предизвика таймаут от страна на Иван Петков. Имаше ефект - 5:5. Последва 8:7, 13:10...  Стигна се до няколка равенства - последното при 19:19. Битката бе страхотна. Българките повече искаха победата, показаха характер, играта им спореше. И... 22:19. Така по сходен начин бе спечелен и този гейм, отново на 21 точки, а той имаше огромно психологическо значение. Може би в него тимът на Полша бе пречупен.

В четвъртия българките стартираха вихрено. Поведоха с 4:2, с 5:3, 6:4. Съперникът изравни при 6:6. България взе преднина от две точки и тя се запази до 16:14, когато започна да расте - 20:14. "Пирон" след "пирон", грешка след грешка от отсрещната страна... Накрая Полша не се даде - и заради голямата си класа. Но така победата е по-сладка, а това бе най-силният мач на националките ни на Евроволей.