Славел, с Божията сила призован да бъде апостол на суверена и брат на Хаджи Тошко.

И така, дойде седемдесетият ден от сътворението и седмият преди края и апостол Славел най-сетне се яви на софияните, за да им сведе Божията мъдрост и желанията свои.

Така горе-долу започна и също така горе-долу завърши интервюто на лидера на най-голямата партия в държавата в момента, Слави Трифонов. Това бе първият път, в който той се изправи пред въпросите на журналистите, откакто пое държавните дела в своите ръце и ние смаяно вече три месеца гледаме какви фокуси излизат от ръкавите му. 

Разбираемо, интервюто бе рекламирано от БНТ така сърцато, сякаш сам апостол Павел ще слезе от небето, за да сведе на грешниците своите послания. Снимки, музика, фон, ритъм, монтаж, сериозен глас на говорител, който ни обяснява какви нечакани истини ще чуем. Признавам си, като гледах рекламата и заставката на интервюто, се развълнувах така, както само преди началото на поредния сезон на „Игри на тронове“ съм се вълнувала. Какво ли ще ни каже Слави? Кой ще оцелее този път? Ще има ли пак търкалящи се глави, окървавени депесета, ридаещ ГЕРБ и изкормена БСП? Ще размаха ли над летящите дракони на статуквото своя меч, бледият, но справедлив и красив Джон Сноу (в ролята Кийт Харингтън). И наистина ли ще нае.е  леля си? Извинявам се за речника, но ние с вас отдавна се познаваме, можем да си позволим малко интимности.

За разлика от целокупната аудитория, аз мисля, че интервюто бе абсолютен блокбъстър. Тотален хит. Уникална кооппродукция и връх в киноизкуството. Имаше си всичко, което трябва да има един блокбъстър (така в Холивуд викат на филмите, за които билети си купуват милиони зрители). Звезда в главната роля. Лична драма. Жестока битка със злото. Саможертва. И щипка любов.

Защото, както апостол Павел ни е казал, любовта „всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява.“

А апостол Славел повтори, че „то в любовта е така, ако те подкрепят, и ти подкрепяш“. За да дадеш, трябва да вземеш. 

...... (тук в тази драматична пауза прелитат небесни ангели, звучат божествени химни, а публиката рони сълзи и духа носове).

То пък аз с цялата си грешност, досега смятах, че любов има, когато ти даваш, без да очакваш нещо в замяна, на другото му казвах сделка. Но коя съм аз, че да оспорвам апостола? Ако искаме да изпитаме любовта му, ще трябва всичко да му извиним, на всичко да му повярваме, още да се надяваме и още да търпим.

Е, другият вариант е да не искаме да изпитваме повече любовта му. Но той малко рискован ми се вижда. Който не обича апостола, получава по сто тояги на голо и бива убиван с камъни на селския площад. Понеже все пак сме светска държава (засега), тоягите са предимно на думи. Вижте какъв бой отнасят Асен Василев и Кирил Петков, например. Отказаха да признаят пророка и срещу тях се изстреля огромен залп от... айде, ще ги нарека огнедишащите дракони. 

Срещу тях се сипят обвинения, които, ако тръгнат да опровергават, трябва да си вземат отпуска и да спрат работата си като министри, за да имат време за отговор на всяко от тях. А може би това е и целта? Разбира се, аз не искам да съм подозрителна, особено към човек с божествени проявления, затова изобщо няма да споделям неприятното усещане, че обвиненията срещу министрите се сипят основно от среди, които са засегнати от работата им. Ето, сега към твърденията, че са лъжци, крадци и измамници, майцепродавци, родоотстъпници, агенти на Радев, Иванов, Путин, Байдън и Сорос, се добави и обвинението, че ходели по офисите да си просят министерски постове. Слави вика вчера в БНТ: „Дойдоха да ме молят“. 

За малцината българи, които нямат алцхаймер, припомням, че на 14 юли Петков и Василев много подробно разказаха за консултациите за съставяне на първи мандат от ИТН в предаването „Лице в лице“.

"Разговаряхме директно с Николай Василев. Чухме се и със Слави Трифонов, но спецификите обсъдихме само с г-н Николай Василев. Според мен той определи кой какъв пост да заеме. На мен ми беше предложен същия пост, а на Асен Василев поста на екоминистър или министър без портфейл точно заради разминаванията ни по темата за бюджета. Асен Василев разбира от финанси и за него екологията е несвойствен пост. За мен финанси и икономика вървят ръка за ръка и това бе също причина да откажа", обяви Кирил Петков в бТВ тогава.

Ама това беше на 14 юли, а сега сме 28 август. Ехееее, колко вода  е изтекла, кой ще ти помни тия подробности. Даже Бойко Борисов се обади от отшелничеството си по селските сватби, за да потвърди, че и при него всеки ден идвали да молят за постове. 

Имам една позната, вече прехвърля 50-те, симпатична жена, доста понапълняла, липсват й малко зъби и има неизлечимо акне, но иначе не е лоша, ако не обръщаме внимание на заядливия й характер и лошото пиянство. Та тя често пише във фейсбук: „Спрете да ми пращате покани за секс!“

Не знам защо ви го разказвам, като слушам Слави, Бойко, Данчо Ментата как все служебните министри са им в устата и все се сещам за тая ми позната. Сигурно и защото все подозират, че министрите са харесвани поради някакви еротични причини. Явно не им хрумва, че някой може да си върши работата и даже да получава одобрение заради това.

Та започнах този текст с откровенията на апостол Павел, но понеже понавялзохме в българската политика, се налага да го завърша с Марк Твен. Помните ли разказа „Кандидат за губернатор“? В него конкуренти и медии сипеха неверни обвинения срещу кандидата за губернатор, а той дори не смогваше да отрече всичките. Това, че не отрича, бе тълкувано като потвърждение:

„ВИЖТЕ ЧОВЕКА! Независимият кандидат продължава да мълчи. Защото не смее да говори. За всяко отправено срещу него обвинение има изобилни доказателства, а тези обвинения се потвърждават многократно от собственото му красноречиво мълчание, докато най-после днес той е навеки осъден. Независими, погледнете вашия кандидат! Погледнете ПОЗОРНИЯ ЛЪЖЕСВИДЕТЕЛ! КРАДЕЦА ОТ МОНТАНА! ПОХИТИТЕЛЯ НА МЪРТЪВЦИ! Хвърлете поглед на вашето въплъщение на ДЕЛИРИУМ ТРЕМЕНС! Вашия КОРУМПИРАН НЕГОДНИК! Вашия ОТВРАТИТЕЛЕН МОШЕНИК! Погледнете го — вгледайте се добре в него и тогава кажете дали можете да дадете вашите честни гласове за едно същество, което си е спечелило тази позорна редица наименования чрез своите гнусни престъпления и не дръзва да си отвори устата, за да отрече, което и да било от тях!“

Накрая кандидатът се отказа, след като го обвиниха, че е изгорил пълна с хора лудница, защото му пречела на гледката. Припомням разказа, за да не се чудите къде вече сте го чели това, което ви пробутват по телевизора.

Та каква е поуката? Ми няма поука. Освен тази: Докато слушате апостол Славел, мислете си за Марк Твен.