САЩ са нанесли въздушен удар срещу "Ислямска държава" в Афганистан тази нощ в отговор на самоубийствения атентат на летището в Кабул в четвъртък, съобщиха световните агенции. Часове след атаката президентът Джо Байдън предупреди, че американската армия ще отговори на нападението.

Министерството на отбраната на САЩ е установило, че вчерашната самоубийствена атака на летището на Кабул е била извършена само на едно място, а не на две, както бе съобщено по-рано, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Високопоставен представител на Пентагона каза, че нападателят се е самовзривил близо до един от входовете на аерогарата, където американски военни проверявали отчаяни афганистанци, искащи да бъдат евакуирани от страната. Не е имало атентатор самоубиец близо до хотел край летището, както се смяташе досега. Генерал-майор Ханк Тейлър допусна, че съобщението за втора експлозия се дължи на объркване.

Групировката "Ислямска държава", която пое отговорност за атаката, каза снощи, че тя е била извършена от един нападател и публикува негова снимка.

По последни данни при атентата са били убити 169 афганистанци, 13 американци и двама британци. Възможно е обаче бройката да претърпи корекция на фона на царящото объркване.

Вчерашният ден бе най-смъртоносният за американския военен контингент в Афганистан от август 2011 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън е провел днес съвещание в Белия дом със своя екип по националната сигурност, военни и дипломати, предаде Ройтерс.

Съветници предупредили Байдън, че оставащите няколко дни до края на евакуационната мисия в Афганистан на 31 август ще бъдат най-опасните. Нова атака на "Ислямска държава" в Кабул е вероятна, казали те, в момент, когато Съединените щати подготвят планове да ударят джихадистката групировка в отговор на нападението.

Байдън дал на военното командване на САЩ свобода на действие при операциите срещу "Ислямска държава".

Американските въоръжени сили имат възможност да подслонят временно до 50 хиляди афганистански бежанци, каза говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от ДПА.

Генерал-майор Ханк Тейлър съобщи, че Съединените щати са евакуирали през последните 24 часа от Кабул 300 свои граждани. От началото на операцията от афганистанската столица са били изведени около 5100 американци, уточни той, цитиран от ТАСС.

Представители на правителството на САЩ казаха пред Ройтерс, че американските въоръжени сили са евакуирали от 14 август от Афганистан общо към 105 хиляди души. Това са американци, афганистанци и граждани на трети страни.

Сред евакуираните са най-малко 34 непридружени непълнолетни афганистанци. 10 от тях вече са при семейството си.

На международното летище "Дълес" е разкрит пункт за ваксиниране срещу COVID-19 на пристигащите всеки ден хиляди евакуирани афганистанци, предаде Асошиейтед прес, като се позова на високопоставен представител на администрацията на Байдън.

Много малка част от 40-те милиона жители на Афганистан са ваксинирани срещу причиняваното от новия коронавирус заболяване. По данни на Световната здравна организация от 20 август в страната са били поставени само 1,2 милиона дози ваксини.