Президентът Румен Радев връчи тази сутрин на левицата третият проучвателен мандат за съставяне на правителство. И обясни защо от възможните партии и коалиции в парламента, се е спрял на БСП.

"Избрах да го връча на БСП. Причините са много" - започна Радев. Изброи няколко. На първо място левицата изповядвала свобода, солидарност, справедливост. Съхранила откритост и диалигичност при преговорите по съставянето на правителство, водени от "Има такъв народ". 

"Но най-важната причина - хилядите почтени социалисти, които познавам".

Тези социалисти щели да са гарант за почтено правителство.

"Вярвам, че те и вътрешнопартийната демокрация са гарант, че третият мандат ще бъде употребен за съставяне на правителство около ясни ценности, около отчетен политически профил и от безспорни познати на обществото личности. Размиването на политическата отговорност зад експертна или друга подобна формула няма как да реши проблемите по разграждането на проваления модел", заяви държавният глава, с което на практика поиска политически кабинет.

"Ние разбираме отговорността която поемаме, ще положим всички усилия да съставим редовен кабинет с мнозинство в Народното събрание, което да предприеме мерките за промяна, да гарантира стабилност. Ще опитаме всичко", обеща лидерката на левицата Корнелия Нинова, упълномощена от парламентарната група да вземе мандата.

На излизане от "Дондуков" 2 на Нинова й се наложи да обясни какво е имал предвид президентът с изказването си за прикриването зад експертна формула. И означава ли това, че БСП няма да предлага служебния кабинет за редовен, каквото намерение имаше преди няколко седмици. 

"Въпросът оства на дневен ред. Ще го обсъдим с парламентарните групи. Въпросът остана отворен тук и при президента".

Но каква ще е фигурата на проектопремиера?

"Това ще реши партията. Все пак ние носим отговорност".

До седмица БСП трябва да предложи кандидат за премиер, а до две - състав на Министерския съвет. 

Нинова даде заявка, че от партията ще поканят още днес групите на разговори, като ще предложат те да се водят публично. Обвърза и актуализацията на бюджета, която се гледа и днес на първо четене в зала, с потенцилна допирна точка между формациите в НС за съставяне на кабинет.

Мрачна перспектива

Перспективата за съставяне на правителство в рамките на 46-ото Народно събрание обаче изглежда мрачна. И днес от "Има такъв народ" заявиха, че няма да подкрепят третия мандат, след като самите те не получиха подкрепа за своя проектокабинет. От "Демократична България" също не отстъпват от позициите си, макар лидерите още вчера да дадоха заявка, че ръководните органи ще се съберат през уикенда и ще решат дали изобщо да участват в някакви разговори. Но и да има такива, ДБ няма да участва в кабинет на БСП. В разговори ще участват от "Изправи се БГ! Ние идваме!", като пак посочиха, че няма да излъчват свои кадри за проектокабинет. С ДПС разговори няма да се водят и оттам казват, че пак ще са само странични наблюдатели. ГЕРБ обяви, че би гласувала против кабинет и няма да прави "игри с кворума" - т.е. депутатите й да излязат от залата, за да мине евентуално кабинет с по-малка подкрепа.