Президентът Румен Радев връчва утре третия мандат за съставяне на правителство на БСП. Въпреки че допреди седмица в парламента имаше очакване най-малката група - "Изпраави се БГ! Ние идваме", да го получи.

Според конституцията първите два мандата се връчват на предварително посочен кандидат за министър-председател, но не така стои въпросът с третия. Той се връчва на парламентарна група и в този смисъл не се очаква утре кандидат на левицата да го вземе. 

Няма обаче срок, в който съответната политическа сила трябва да върне мандата - реализиран или не.

По неофициална информация Корнелия Нинова няма да бърза да връща папката на "Дондуков" 2. Самата Нинова миналата седмица обяви, че левицата ще подходи отговорно и констуктивно, както досега - след като социалистите бяха похвалени от Радев за водения диалог (по време на преговорите с "Има такъв народ").

В действителност, по време на тези преговори от БСП демонстрираха желание да се говори само за политики, без "кадруване" и в нито един момент не критикуваха ИТН. Обявиха, че няма да подкрепят проектокабинета на партията на Слави Трифонов едва след като... оттам обявиха, че няма да искат проектопремиерът (Пламен Димитров) да бъде подлаган на гласуване в парламента.

Без партийни лидери за "Дондуков" 1

И днес лидерката на левицата заяви ангажимент, че партията й ще опита да състави правителство. На кратък брифинг в парламента, започнал в минутата, в която от прессекретариата на президента обявиха при коя група отива третия мандат, Нинова заяви, че тя няма да е кандидат за министър-председател и партията ще разпрати покани за преговори с останалите формации, с излючение на ГЕРБ и ДПС. По думите на Нинова нито един партиен лидер не би следвало да е кандидат за "Дондуков" 1. 

Днес тя направи и реверанс към ИТН, като посочи, че база за преговори ще е споразумението по политики, което бе постигнато при първите преговори, водени от най-голямата група в НС.

Съставянето на правителство в рамките на 46-ото Народно събрание обаче изглежда все така обречено. От "Има такъв народ" отдавна обявиха, че няма да подкрепят никоя партия и остават "в опозиция" (макар и неясно на какво, тъй като няма мнозинство в Народното събрание, а правителството е служебно, б.р.). 

Малко след обявлението на президентството Филип Станев (ИТН) затвърди позицията. разговори можело да има - защото така го изисквали "дипломацията" и "общуването", но:

"Със сигурност няма да правим кабинет с БСП. Това е ясно."

Нито пък от ИТН били съгласни техни хора да са в проектокабинета на левицата.

Няма ревизия и на позицията на "Демократична България" - да не подкрепя кабинет на БСП. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обаче изрази недоволство, че президентът е избрал левицата:

"Питам се, при ясните ограничения на ДБ каква е идеята. Положението е такова каквото е", посочи той. И припомни, че ДБ отдавна е заявила неподкрепа за кабинет на левицата. "ДБ последователно настояваше да се търси някаква формула преди това решение. Това не се случи", допълни.

Дали все пак ДБ ще разговаря с БСП - щели да решат органите на коалицията.

Арман Бабикян ("Изправи се БГ! Ние идваме!) заяви, че формацията ще положи "добронамерени усилия, защото е подигравка хората непрекъснато да бъдат пращани на избори".

"Ако има шанс третият мандат, това е шанс на разума. Но в никакъв случай не е шанс за безпринципност", заяви още.

ИБГНИ щяла да настоява на своите приоритети, но дали ще подкрепи в зала кабинет на БСП - нямало как да е ясно, след като няма проектосъстав.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък коментира отказа на левицата да преговаря с Движението така: 

"И като няма да разговарят с нас, аз мисля, че те тези, разговарящите, ще са малко по-наясно с онова, което ще се случи, отколкото ние, с които не разговарят, нали така? Мисля, че е нормално".

Върви се към избори

Всички т.нар. партии на протеста заявяват, че без подкрепа от формацията на Трифонов няма как да се състави кабинет. И "ухажването" в стил председателката на Народното събрание Ива Митева да бъде обявена за кандидат за министър-председател не сработи. Самата Митева още вчера обяви, че не желае да се спекулира с името й и че човек трябва да тежи на мястото си - в случая е подготвена за председателския пост на НС. А днес и съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че е против ИТН да предлага имена за третия мандат.

От ГЕРБ вече заявиха, че няма да играят с кворума - тоест да излязат от залата, ако евентуално има гласуване за проектоправителство, което би могло да осигури минаването му с гласовете на повече от половината присъстващи. От бившата управляваща партия са категорични - депутатите й ще гласуват "против". ДПС пък все така мълчи.

Очаква се левицата да върне мандата в средата на септември - изпълнен. Като имената на проектоминистрите ще бъдат консултирани предварително с държавния глава. И като се има предвид, че като дата за президентските избори се спрягат 7 и 14 ноември, то се върви към вот 2 в 1.