Страните от Европейския съюз, които решават да поставят подсилваща доза ваксина срещу COVID-19, може да се сблъскат с повишени правни рискове, защото допълнителната доза засега не е препоръчана от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), заяви днес Европейската комисия, цитирана от Ройтерс.

ЕАЛ казва, че са необходими повече данни, за да може да одобри поставянето на подсилваща доза. Осем страни от ЕС обаче вече решиха да препоръчат допълнителна доза, а над 12 се готвят скоро да предприемат подобен ход.

"Подсилващите дози в момента не са включени в разрешението за пускане на пазара на ваксините срещу COVID-19 и не са били подложени на научна оценка от ЕАЛ при отсъствието на достатъчно данни", казва ЕК.

"Отговорността за вземане на решение за включване на подсилващите дози във ваксинационната кампания остава на държавите членки", заяви комисията, като добави: "Доколкото подсилващите дози не са част от разрешението за пускане на пазара, отговорността на компаниите е променена."

Това може да означава, че в случай на неочаквани странични ефекти, които е възможно да са свързани с подсилващите дози, страните от ЕС може да понесат основната тежест от евентуални правни последици и искания за обезщетение.

ЕК обаче каза, че отговорността на компаниите няма да изчезне напълно, ако подсилващите дози се поставят без одобрението на ЕАЛ. Например, ако причината за даден страничен ефект след поставяне на подсилваща доза е свързана с производствени проблеми, производителят на ваксината остава отговорен за това.

Правилата на ЕС за отговорност и обезщетение се прилагат в случаите на неочаквани вредни последици, свързани с общите характеристики на продукта или неговото производство. Всяка компания, доставяща ваксини срещу COVID-19 на ЕС, е договорила различни условия, които до голяма степен остават поверителни.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията заяви, че Австрия, Белгия, Франция, Унгария, Лихтенщайн, Литва, Люксембург и Словения в момента препоръчват поставянето на допълнителна доза, а Германия планира да направи това през есента. Други 13 държави членки обсъждат въпроса.

Евентуалните обезщетения за неочаквани странични ефекти от ваксините срещу COVID-19 се уреждат на национално ниво.

От началото на ваксинационната кампания в Европа са подадени стотици искове от потенциални жертви, показват официални данни от Дания, Германия, Норвегия и Швейцария. В съвсем малък брой от случаите са присъдени обезщетения, а сумите не се разкриват.

Швеция ще предложи трета доза на хора с тежки заболявания

Близо 40 000 жители на Швеция, страдащи от тежки заболявания, ще може да получат от 1 септември трета доза ваксина срещу COVID-19, съобщи днес общественото радио, цитирано от ТАСС.

Третата инжекция ще даде възможност да се формира по-голям брой антитела и клетки, необходими за добра защита от инфекцията, обясни в ефир главният епидемиолог Андерш Тегнел.

Подсилваща трета доза ваксина ще бъде предложена на пациенти с трансплантирани органи или имунодефицитни заболявания. Тегнел не препоръчва засега реваксинация на останалото население.

"Още никой не знае дали е необходима сега трета доза. Британски данни и данни от други страни не са в полза на трета инжекция", каза той пред в. "Дагенс нюхетер".

До момента 6 651 777 души (81,2 процента) от хората в Швеция над 18-годишна възраст са получили поне по една доза ваксина срещу КОВИД-19, а 5 387 909 човека (65,8 процента) са напълно ваксинирани.