Дисциплинарната комисия на БФС наложи тежки наказания на Станислав Манолев и "Пирин" (Благоевград) заради проява на расизъм на мача с ЦСКА-София от предишния кръг на Първа лига. Санкциите са по доклади на съдиите и делегата.

Бившият национал е със спрени права за пет мача, а клубът е глобен с 37 500 лв. (фиксираната глоба в правилника на Съюза за подобно деяние) и лишен от домакинство за една среща, което е заменено с двубой без публика.

Ето какво гласи съобщението на БФС за случая:

ПФК „ЦСКА-София“ – ФК „Пирин“ Благоевград

от 5 кръг на ППЛ

ПО ДОКЛАД

За действия или бездействия, с които се обижда достойнството на лице или група лица, свързани с раса, пол, цвят на кожата, на основание чл.37, ал.2, б. б от ДП /2021/2022/ ДК наказва Станислав Манолев – състезател на ФК „Пирин” Благоевград със спиране на състезателни права за 5 срещи, ФК „Пирин“ Благоевград с имуществена санкция в размер на 37 500 лева и лишаване от домакинство за  1 среща, като лишаването от домакинство се заменя със забрана за игра пред публика.

Манолев получи втори жълт и съответно червен картон и на излизане от терена каза нещо по адрес на Амос Юга. Твърди се, че е употребил думата monkey. Настана суматоха, двата тима едва не се сбиха, намесиха се скамейките и т.н.

На следващия ден Манолев, бивш играч на ЦСКА-София, се извини във фейсбук, а и в чат с Юга, показан от самия французин. Той обясни, че съжалява за обиден език, но не е употребил расизъм. Бил използвал друга дума, а не monkey.