Британското правителство предупреди днес, че терористичната заплаха, заради която страната препоръча тази нощ нейни граждани да не отиват на летището на Кабул, е "много сериозна" и "непосредствена", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Данните, събирани през седмицата, стават все по-сериозни - те говорят за директна и тежка заплаха" за хората, заяви пред радио "Таймс" британският държавен министър на въоръжените сили Джеймс Хийпи. Той подчерта, че "става дума за много сериозна, много непосредствена заплаха".

Късно снощи Великобритания посъветва своите граждани да не пътуват до летището на Кабул, за да бъдат евакуирани от Афганистан, посочвайки, че има голям риск от терористична атака.

Хийпи обясни, че не може "да даде подробности за конкретната заплаха", но увери, че правителствата на САЩ и на Австралия също разполагат със "сведения, заслужаващи голямо доверие", за предстоящо "много скоро смъртоносно нападение".

Евакуацията обаче продължава и присъстващите вече в евакуационния център ще бъдат постепенно репатрирани във Великобритания.

През последното денонощие британски военни самолети евакуираха 1988 души; днес са предвидени още 11 полета, уточни Хийпи.

По последни данни, оповестени от министерството на отбраната снощи, от 13 август Великобритания вече е евакуирала от Афганистан 11 474 човека, включително 6946 афганистанци.

Западът изоставя десетки хиляди съюзници в беда

САЩ и съюзниците предупреждават за "висока степен" на терористична заплаха за летището в Кабул, пише днес и британският в. "Гардиън".

Той посочва, че хората, които искат да избягат от Афганистан на практика нямат никакъв друг начин, по който да го направят, освен да отидат на летището в Кабул и че съюзници, които са били част от международната коалиция в Афганистан като Чехия, Полша и Белгия са прекратили евакуациите, а други американски съюзници в Европа като Германия и Великобритания са поискали продължаване на крайния срок за изтеглянето.

В. "Индипендънт" отбелязва, че Лондон ще направи последно усилие да изведе близо 2000 афганистански преводачи и други служители от Кабул в днешния, най-вероятно последен, ден от операцията на Кралските военновъздушни сили за осигуряване на въздушен мост.

Британски военен източник заяви пред "Индипендънт", че има много голям риск от терористично нападение чрез самоубийствен атентат или стрелба с леко стрелково оръжие срещу наброяващия 1000 души контингент на Обединеното кралство. Британски министри признават, че хаосът в Кабул неизбежно ще доведе до това хора, имащи право да дойдат в Обединеното кралство, да бъдат оставени в Афганистан.

"Индипендънт" отбелязва, че с над 80 000 евакуирани операцията на САЩ за извеждане на хора от Кабул е най-големият въздушен мост в историята, надминавайки по брой този във Виетнам при падането на Сайгон през 1975 г. 

И в. "Вашингтон пост" днес пише за вероятността много афганистанци в уязвимо положение да останат неевакуирани. Пентагонът е признал, че възможностите му да евакуира хората може да намалеят в следващите дни, защото с оглед на наближаващия краен срок за изтеглянето 31 август усилията му ще се насочат към извеждане на въоръжението, техниката и военнослужещите. 

"Ню Йорк таймс" цитира американски официални лица, признаващи реалността, че десетки хиляди афганистански съюзници и други лица, за които има голям риск да бъдат репресирани от талибаните, ще бъдат оставени и няма да бъдат изведени.

Франция, Дания, Унгария спират евакуациите

Франция няма да може повече да евакуира хора от Афганистан от утре вечер. Това заяви френският премиер Жан Кастекс пред радио Ер Те Ел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Дания приключи евакуацията от Кабул на служителите на своето посолство в Афганистан и техните семейства, предаде ДПА, като се позова на датското правителство.

"Вече не е безопасно да се лети от летището на Кабул", заяви датската министърка на отбраната Трине Брамсен.

Двата унгарски военнотранспортни самолета евакуираха хора от Афганистан. Те вече се върнаха в Унгария заедно с всички унгарски войници, участвали в операцията, съобщи днес министерството на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Вчера унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че мисията е към края си, след като централноевропейската страна евакуира повече от 500 човека от Кабул.

Унгария, която е противник на нелегалната миграция в Европа, отхвърли всички планове да приеме голям брой афганистански бежанци, Тя каза, че ще евакуира само хора, чийто живот е изложен на риск заради помощта, която са оказали на силите на НАТО в Афганистан, предаде БТА.

Словенското председателство на ЕС свиква на 31 август извънреден Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“, на който ще бъде обсъдена ситуацията в Афганистан.