Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

При достигане на средно ниво около 300 заразени на 100 000 души ще се наложат мерки за цялата страна, като веднага трябва да бъдат отпуснати помощи за бизнесите. Не може безкрайно да работим само на база регионални мерки.

За изтеклата седмица 93,8 % от всичките нови случаи са неимунизирани.

Това каза по Нова тв днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му имаме две оръжия срещу COVID-19 – ваксинацията и спазването на мерките.

„Ако не можем да достигнем желаното ниво на имунизация, остава всеки от нас да пази собственото си здраве”, обясни Кунчев.

Той определи ситуацията във Велико Търново, Търговище и Русе като сериозна.

„Трябва да се спазват вече разпоредени мерки. Имаше предложение да се направят отстъпки в обслужването на междуградските автобуси, така че това да позволи намаляване на натоварването в тях. Причината е, че когато пътуваш 2-3 часа в затворено пространство, има риск, дори да носиш маска”, даде пример Кунчев.

Той даде пример как източниците на заразата са различни в отделните области. В Бургас има карантинирани 400 туристи, във Велико Търново и особено в Търговище заразяването е тръгнало от големи празненства, организирани от връщащи се от чужбина българи.

"Каквото си надробим, това ще сърбаме"

Според него обществото не е готово да приеме реалността.

„Каквото си надробим, това ще сърбаме", смята Кунчев.

„Намесата на политиката е очевидна. Тя вреди. Работата на експертите е да казваме какво трябва да се направи, а дали ще се - е решение на политиците", категоричен бе още главният държавен здравен инспектор.

„Тази теза как плашим хората е абсолютно безоснователна. Няма да се повтори ситуацията, при която дишаме аерозоли от гръмнала атомна станция, а властите си мълчат, за да не плашат хората. Ако на някого му трябва подобен здравен инспектор, нека си го назначи.

Властта има право да ме смени. Докато съм на този пост, ще казвам нещата такива, каквито са”, добави той.

Кунчев коментира и темата за ефективността на ваксините.

„Първо, за да сме напълно наясно -  няма в медицината 100% ефективен препарат, още по-малко при ваксините. Ваксината срещу грип е ефективна в някои години между 60-70%. При COVID ваксината ефективността стига до 92%", каза той.

Едва около 20-30 % от учителите в България са ваксинирани.

„Очевидно е, че това е недостатъчно. Има два проблема. Казваме, че трябва да се ваксинираме. И обществото започва да говори как сме медицински фашисти, ваксините са страшни и няма да се ваксинират. Добре, тогава казваме на хората да спазват мерките. И те заявяват, че това е дискриминация. Съответно резултатът е ясен”, каза още Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор посочи, че шест от последните взрива в Бургаска област са в социални домове.

„Докога ще търпим персоналът, който има възгледи срещу ваксините, прочетени в интернет, да заразява хората?", попита той. 

Според него във ваучерите за храна срещу ваксина няма нищо лошо. „Приветствам идеята на съответната верига. Ще направим такава кампания в пет големи града. Няма нищо лошо да има минимална мотивация. Подобни практики има по целия свят", допълни той. 

 

"Мисля, че поне засега данните са, че наистина вълната ще е малко по-лека, но по-скоро откъм тежест на протичане. Откъм бройка на заразените обаче няма да е толкова лека, защото Делта вариантът се предава лесно. Пикът ще достигнем още в края на август", прогнозира Кунчев.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.