Предвидените от финановото министерство 133 милиона лева само за президентския вот - в два тура - може да се окажат достатъчни и за избори 2 в 1.

Това мнение изрази днес пред БНТ председателката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова. 

"Министерство на финансите може да каже колко ще струва. 133 милиона са предвидени с измененията в закона за бюджета, но те са за избори за президент в два тура. Но мисля че този бюджет е достатъчен за 2 в 1", заяви Нейкова.

По думите й вот 2 в 1 ще спести по-голямата част от логистиката по пътуването на машините и изборните книжа. Тя предвиди все пак, че ще има увеличение на заплащането на членовете на секционните избирателни комисии при една такава хипотеза.

Нейкова пресметна още, че при избори 2 в 1 в действителност ще трябва да се закупят допълнителни устройства - заради удължаването на времето за гласуване, което включва дори вписването на избирателя в два отделни списъка (ако е решил да гласува и за президент, и за Народно събрание). В този смисъл председателката на ЦИК се обяви и за гласуване с една карта, а не с две отделни - за да няма объркване сред избирателите коя карта за кой вид избор е, което допълнително ще забави процеса.

Както Клуб Z писа, "Сиела" предлага допълнително 1200 устройства, дори 2400, всяко от които струва 5200 лева (или близо 12,5 милиона лева, ако се вземат повече машини). С допълнителните разходи, сумата може да е около 20 милиона лева. Според изчисленията на компанията допълнителните машини трябва да се поставят в секциите с над 400 избиратели, за да се свие времето за гласуване.

Нейкова отново повтори, че между ЦИК и "Сиела" има нерешен въпрос - този с пълното предаване на държавата на софтуера за машините, но по думите й скоро спорът ще бъде разрешен и компанията ще си получи последните 9 милиона лева от договора, сключен още през февруари от предходния състав на комисията.

От ЦИК очакват също така увеличение на броя секции в чужбина, който бе рекорден на парламентарния вот през юли - имаше около 800 СИК.

Нейкова изрази и лично мнение - смесеното гласуване с хартия и машина не е добър варинт. Последното е по повод искането на ГЕРБ, облечено в предложение за изменение в Изборния кодекс, гласоподавателят да има право да избере как иска да гласува, тъй като сега вотът с устройствата е задължителен за секциите с над 300 души в списъка. Преди Нейкова в студиото бе председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, която съпостави цената на една машина с тази на бюлетината, която струва 18 ст. 

Ще има ли обаче вот 2 в 1 няма как да е известно все още, тъй като тепърва утре президентът Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство (по неофициална информация - на БСП). От ЦИК обаче припомнят, че трябва да разполагат с 60 дни преди изборите за организирането им.

Парламентарните групи все още не са се разбрали и за дата за президентските избори. Спрягат се 7 или 14 ноември.