Санкционираната вече два пъти от КПКОНПИ за конфликт на интереси кметица на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова не смята, че трябва да върне парите по европейския проект, по който сама се е назначила за ръководител. Това каза самата Станиславова тази сутрин пред бТВ.

Както и Клуб Z писа - Станиславова, която бе издигната от ДБ, но после коалицията сне доверие от нея, се радва на особен "интерес" от комисията на Сотир Цацаров и вече два пъти бе санкционирана. Първият е именно, че се самоназначила за ръководител на европроект.

„Няма защо да ги върна (парите от европейския проект - бел. ред.). Знаете ли защо? Когато ние имахме 200 души, които можехме да храним с топъл обяд, ние хранихме 280. За тези 80 отгоре, аз не мога да разделя 363 лева от 364 лева пенсия. Това е финансирано от мен и моя екип, без да го популяризираме и да правим пиар акция“, заяви Станиславова пред бТВ тази сутрин.

По думите ѝ тя е взела като ръководител на проекта допълнително възнаграждение от малко под 10 000 лева.

При това - според нея КПКОНПИ няма правомощия да проверява за конфликт по европроекти, защото там действат други правила. По думите на Станиславова „истината трябва да възтържествува“.

Кметицата на "Красно село" смята, че "всичко е било по европейски правила, доказателство за което е, че "имаме верифициране на проекта". Тя е категорична, че не имало проблем да бъде ръководител на проекта, макар че заема кметския пост.

Стана ясно, че в момента тя оспорва по съдебен път въпросната първа глоба, наложена ѝ от КПКОНПИ за конфликт на интереси в размер на 15 000 лева.

Що се отнася до втората санкция от 5000, за която КПКОНПИ съобщи вчера, тя й е наложена, защото назначила дъщеря си по същия европейски проект.

Станиславова заяви, че не можа да коментира, защото още не се е запознала с нея, но ще обжалва и този акт.

Тя казва, че назначаването на дъщеря ѝ по проекта за патронажна грижа се наложило, защото се е случило в пика на пандемията, когато всички са били уплашени и не е имало кой да разнася храна на възрастните хора.

Според нея по това време Столична община е била абдикирала от своите задължения.

Станиславова обяви, че споделила с дъщеря си за проекта и че има нужда от хора по него. По думите ѝ дъщеря ѝ е била подходяща за тази работа, тъй като следва медицина. За участието си в проекта тя е взела само 260 лева, а работи за международна компания за "десетки повече".