Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов цитира статистика, според която 4 от 5 нападения над екипи на Спешната помощ са в цигански махали. С риск да обидя привържениците на теорията за „циганската престъпност“, която била нещо различно от престъпността въобще, твърдя, че проблемът не е в етноса или в цвета на кожата, а в гетото. Хиляди (десетки хиляди в Пловдив и в Пазарджик) хора, събрани на малка територия, живеещи в мръсотия и безредие, неграмотни и безработни, обвързани с родови вражди и наслоения, зарязани от полицията, но за сметка на това подчинени от „лидера“ - това е гетото. Трудно вирее нещо там, още по-трудно се излиза от там. Познавам много образовани и работещи цигани и общото между всички тях е едно - или не са израсли в гетото, или отдавна са го напуснали.

Нито призивите за твърда ръка, лишаване от здравни услуги, спиране на помощите, „нека сами си помогнат“ и т. н., нито примирението с „дребната престъпност“ в гетата, „там просто си е така“ и „да се оправят“ могат да подобрят нещо. И в единия, и в другия случай гетото продължава да расте – и като размер, и като дълбочина. В която потъват все повече и повече хора, които няма никога да се превърнат в това, което наричаме „нормални граждани“.

Това е проблем, който засяга абсолютно всички и за чието решение е крайно време да започнем да говорим. Не да спорим кой е по-виновен – отказващите да се интегрират или отказващите да интегрират, а да търсим решение на задълбочаващия се проблем, който тиктака все по-учестено.

Вероятно не е по силите на един човек да знае най-верния път за излизане от ситуацията, но пък е достатъчно видно, че някои от извървените или предлагани стъпки са в грешна посока.

Команда: Напусни

Тези дни много пъти ще чуваме израза „държавата е напуснала гетата“. Зад образното заглавие обаче има много конкретика. Години наред общинските и държавни власти предпочитат да напуснат гетата, вместо да потърсят начин да поддържат и там установения в България ред. Преживяното от лекарите е най-фрапантно като пример – все пак тези хора отиват, за да носят здраве, а си тръгват без него. Много преди тях обаче чиновници от различни институции взеха крайното решение и спряха изобщо да забелязват тези квартали. Чуваме за незаконно строителство, само когато общината се заинтересува от някой конкретен парцел, а той се окаже гъсто населен. И то много по-рано. Когато всяка незаконна ограда получава веднага санкция, няма как да се образуват цели незаконно построени махали, чиито жители на всичкото отгоре получават понякога и адресна регистрация.

По същия начин данъчни, здравни инспектори и куп други проверяващи избягват гетата – едни наистина се страхуват за сигурността си, други – за чистотата на обувките си. Така в тези – на практика градове, се развива бизнес, който е далеч от финансов и хигиенен контрол. Кафенета, магазини, пазари... После идва клишето, че масово в гетата не се плащат данъци и осигуровки. А кой плаща нещо, което никой не изисква от него? После идват заразите. Накрая общините се отказват да събират и сметта от всички части на гетото. А какво става в училищата в гетата, кой изобщо отива да преподава там, кой изобщо ги посещава? И защо да имаш нужда от грамотност, когато можеш да продължиш търговията на родителите си без да ти се наложи да прочетеш или подпишеш нито един документ. Защото няма дори кой да те глоби, ако развиваш дейност без необходимите разрешителни.

Местният #Кой

И понеже нито една голяма група хора не може да живее без някакъв ред, тогава на помощ идват т. нар. ромски лидери. Ако искаш да правиш бизнес, питаш лидера. Ако искаш да строиш, молиш лидера. Ако искаш сигурност за семейството и имота си, плащаш на лидера. Не може да очакваме, че когато общините и държавата избягат от гетото, там няма да се настани друга власт. Тя вече отдавна се е настанила. Във всяка махала живее поне по един #Кой, който упражнява всички власти едновременно – определя правилата, обсебва всяка икономическа дейност, накрая контролира и другите.

Идеята общините и държавата да постигат договореност с т. нар. ромски лидери в гетата може да бъде преведена на национално равнище по следния начин: когато пропищим от странните решения и зависимости в съдебната система, правителството да отиде при #Кой и да се договори чуждестранните инвеститори поне да не ги бият.

Договорките с ромските #Кои обаче са най-лесният начин за осигуряване на гласове – обслужване на едно гише. Това подмами през годините различни управляващи, на различни равнища, да предпочитат да търсят съдействието на лидерите, вместо да спазват закона и да водят пряк диалог с хората в гетото. Ако говорят на различни езици, да си назначат в екипа хора от съответното гето. Ако искат да управляват тези квартали, да понаучат кой живее там, а не да сритват проблема все по-настрани и да го крият зад стени. Понякога и буквални.

Така стигнахме дотук и днес всички заедно сме изправени пред цъкащите бомби - без разлика от това дали сме българи или цигани, дали сме толерантни или расисти. 

Ключови думи

Коментари

Вяра

Гетото, фавелата, или както и да се нарича, е цирей на неприлично място в безсилната държава. Умишлено, или от недоглеждане поникнал цирей, който вместо да бъде лекуван, от време на време се позакрива с лъскави фусти и бельо. Въпроси много, отговори - още повече! Но защо само д-р Москов се осмели да каже истината? Централна и местна власт, правоохранителни и правораздавателни органи, оператори, доставящи обществени услуги - всички "имат пръст" в създаването на "родното" гето. Защо на мен ми искат нотариален акт, при откриване на партида, а в Самоков, ЧЕЗ преговаря с бат` Сали за цялата махала? Защо родилните домове са пълни с тричеринайсет-годишни "булки", а осъден за секс с малолетна (както повелява НК), няма? Защо по Тодоровден, медиите с умилителни репортажи ми показват „ромската тардиция" - да продават дъщерите си, като добитък по шарени пазари? АЗД, Хелзинкски комитет, ало?, няма никой! Как се изплащат „детски” за дете, което има дете и на кого „се води” бебето – по кои закони и наредби? Как директорите дават документи за присъствие в училище на деца, които просят и крадат улици и превозни средства? Кои учители пишат неизвинени на такива „ученици”? Питам за неща, за които сигурно и много други питат. Подкрепям д-р Москов!

валери

" твърдя, че проблемът не е в етноса или в цвета на кожата, а в гетото. " хубаво, само че циганите сами си искат гетото! тъй, че топката е пак в циганьорите! имам приятелка във испания, питах я - там също живеят в такива затворени общности, както тук, просто полицията не им прави компромиси! как все въртите, че да прехвърлите вината на чужд гръб! не можеш насила да ги образоваш, нито да ги накараш да живеят в по-хигиенни условия! народът ни отдавна е казал - насила хубост не става! а управляващите през тия 24 години им внушиха, че някой за нещо им е длъжен!

Владимир Йосифов

Браво !

Бедров, защо непрекъснато се опитваш да внушиш, че познаваш огромен брой цигани? По написаното горе си личи, че лъжеш безсрамно! Това не те прави по-голям демократ, а обикновен мизерник.

Велислава

И по какво точно личи?

!

Дебил!!!!!!

Развеселен

о, разбира се, целият проблем с ромите не е в етноса и кръвта им, сред тях има страшно читави, свестни, работливи хора. Но племенната култура, която ги затваря в гетата е чисто зло. Не просто различна. Зла. Няма как да се заобиколи това.

Бау

Интересен поглед над проблема.

прави се така:

e, много просто. Вместо да се договарят с лидерите по гетата - да ги държат отговорни. Както си е било преди да се натресат комунята на власт през 1944. Тогава е имало и ред и дисциплина. Като го привикват всеки втори ден лидера да обяснява кой и защо е направил това и онова и да плаща за престъпленията на подопечните му мангаля - тогава ще настане пак ред и дисциплина.

Sibir

Айде пак , комунистите ти виновни. Само дето преди 1944 г. циганското малцинство е било в пъти по-малко (като % съотношение с другите). Просто раждаемостта на българите (както всички бели нации в Европа) спада чувствително. А тая на циганите не. Точно при соца за най-малкото ядяха пердаь и им се случваха много неприятни случки. Като например през 1978 г. в Пловдив. Прословутият "цар Киро" трябваше сега да излиза от затвора,кой го амнестира знаеш ли? А кой помилва снаха му? А на кой мангалът беше спонсор през 90-те , помниш ли?

Теодор

Бъркаш бе човек, просто бъркаш! Фен съм на публикациите ти, но това не можах да го дочета. Едно време им дадоха жилища сред българите (20 апартамента български и едно две цигански семейства). Дадоха им работа в заводи, строителство и каквото могат да правят и пак нищо. То си е ген. Единственият начин да се реши проблемът е да се намали популацията им. По добре ще е и за нас и за тях.

Сибирь

Основният проблем при циганите е чувството им за безнаказаност и превилегированост , така умело създано в последните 25 години! Понеже познавам доста хора от пловдивското гето "Столипеново" , мога да твърдя ,че бедров говори глупости ! Кой е забравен, Столипеново се чисти редовно, циганите си получават детските и всякакви обезщетения и парични помощи, вода ,ток, евтини общински жилища ... за какво му е да се маха от там? Истината бедров,е ,че на циганите е дадена пълна свобода, без отговорности,за да може да плчем тях ,а не политиците . "Както абатът обичаше да казва,хубаво е в едно село да има някой,когото всички мразят" Бари Хюгарт.

Галошко

Играта е доста добре измислена:Като се остави без контрол това малцинство, много бързо става агресивно . И вместо да насъскват едни доста инертни бели български полицаи да си гледат работата и да контролират циганската и българската престъпност по еднакви критерии, те се изтеглят от тая общност и ги оставят да се "развиват "на самотек. Цяла Северна България им е предоставена за разграбване и тероризиране,"обгрижвани са от целокупната социална система" и им се отрежда ролята на коренно население на територията. Феодалната организация на живота им се поощрява и се подготвят за ударна сила срещу омаломощения български етност .Стратегическото очакване е вече върху циганите. Българите са зачеркнати, отмиращи .Докато ги има ,те ще отгледат своите гробокопачи. И отговорите на всички трудни въпроси стават много лесни! Засега това е приоритета.Когато всички българи се изселят или измрът, ще се помисли и за решаването на "Наболелия" проблем:Как се живее с тия цигани. Но те трябва да си свършат работата. Евтино! Подмолно! Мръснишки! Много тъжно!!!!! Но нещата отиват натам.

Някой

А стига сте защитавали тази измет ! И по бай тошово време все си бяха същите . Те никога няма да се променят , колкото и Европа да ни натиска за тяхното интегриране . Никога не съм ги обичал, но и никога не съм ги мразил до.... допреди 2-3 годи, откакто започнаха да имат повече права от българите. Излиза , че ние сме малцинството а не те. На циганина не можеш да му вземеш данък, на циганина не може да му вземеш пари за тока. Той се разхожда с каруцата по магистралата и главните улици в големите градове и него не го глобява. Веднъж спрях до една патрулка и ги попитах : Добре де, вие седите тук а този с каруцата излиза на скоростен двулентов и вие стоите безучастни . И знаете ли каква беше реакцият на полицаите ? Ами иди и ги върни ! Е как да не изпитвам омраза към тях, когато те самите не се обичат и не искат да се оправят? Искат всичко държавата да им даде! Затова , че живеят в мизерия сме им виновни ние!

една

много истини в статията- но липсва решение. Москов поне се опитва да направи нещо. И..... циганите и преди и сега зачитаха решенията на своите лидери- те не са патент на новото време. Разликата е , че в социалистическата с-ма имаха страх от властта. Сега - не, държавата е единствено и само източник на някакви облаги, които трябва да се използват до максимум, а правилата и законите- те се задават от местния лидер.

ПЛАМЕН ЛИЛОВ

КАЗВАМ СЕ ПЛАМЕН ЛИЛОВ,И НЕ МИ ПУКА ,НИТО СЕ СТРАХУВАМ ДА КАЖА КАКВО Е РЕШЕНИЕТО -А ТО Е ЕДНО.ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС И НАТО,ВЪЗОБНОВЯВАНЕ НА СИЛНА БЪЛГАРСКА АРМИЯ И ПОЛИЦИЯ А СЛЕД ТОВА АРЕСТИ НА ПОДОБНИ ИНДИВИДИ И РАЗСТРЕЛИ НА МЕСТО.ЛИЗЧНО АЗ СЪМ ЗА ИЗБИВАНЕТО НА ТОВА ЧЕРГАРСКО -НОМАДСКО ПЛЕМЕ И ПРОЧИСТВАНЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НИ ОТ ТАЗИ ИЗМЕТ НЕНУЖНА НИКОМУ.МИСЛЯ ЧЕ ЕКАРИСАЖИТЕ БИХА СЕ СПРАВИЛИ С ПРЕТОПЯВАНЕТО ИМ И ПРЕВРЪЩАНЕТО ИМ В ТРУПНОБРАШНО( ПО ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИЗНОС) ЗА ДА НЕ ОЗТАНЕ И ПРАШИНКА ОТ ТЯХ НА ТАЗИ ЗЕМЯ.ТОВА СА ПАРАЗИТИ КОИТО СА ТОЛКОВА ВРЕДНИ КОЛКОТО И ЕВРЕИТЕ И НЕ НА ПРАЗНО ВЕЛИКИЯТ АДОЛФ ХИТЛЕР ОСВЕН ЕВРЕИТЕ И ПЕДЕРАСИТЕ Е ТРЕПАЛ И СМЪРДЯЩАТА ПАРАЗИТНА НАПАСТ НАРЕЧЕНА ЦИГАНИ.ТОВА Е ПАРАЗИТНО ПЛЕМЕ БЕЗ КУЛТУРА ИЛИ НЯКАКВА ИЗТОРИЯ КОИТО НЕ ДОПРИНАСЯТ ЗА ВСЕОЩОТО СВЕТОВНО ДОБРУВАНЕ,КОЕТО ОЗНАЧАВА ЧЕ ВСЕКИ КОЙТО МОЖЕ ДА СЕ ДОКОСНЕ ИЛИ СНАБДИ С ОРЪЖИЕ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ ТЯХНОТО ИЗБИВАНЕ.

ПЛАМЕН ЛИЛОВ13.12.2014, 17:52:48Отговори КАЗВАМ СЕ ПЛАМЕН ЛИЛОВ,И НЕ МИ ПУКА ,НИТО СЕ СТРАХУВАМ ДА КАЖА КАКВО Е РЕШЕНИЕТО -А ТО Е ЕДНО.ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС И НАТО,ВЪЗОБНОВЯВАНЕ НА СИЛНА БЪЛГАРСКА АРМИЯ И ПОЛИЦИЯ А СЛЕД ТОВА АРЕСТИ НА ПОДОБНИ ИНДИВИДИ И РАЗСТРЕЛИ НА МЕСТО.ЛИЗЧНО АЗ СЪМ ЗА ИЗБИВАНЕТО НА ТОВА ЧЕРГАРСКО -НОМАДСКО ПЛЕМЕ И ПРОЧИСТВАНЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НИ ОТ ТАЗИ ИЗМЕТ НЕНУЖНА НИКОМУ.МИСЛЯ ЧЕ ЕКАРИСАЖИТЕ БИХА СЕ СПРАВИЛИ С ПРЕТОПЯВАНЕТО ИМ И ПРЕВРЪЩАНЕТО ИМ В ТРУПНО БРАШНО( ПО ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИЗНОС) ЗА ДА НЕ ОСТАНЕ И ПРАШИНКА ОТ ТЯХ НА ТАЗИ ЗЕМЯ.ТОВА СА ПАРАЗИТИ КОИТО СА ТОЛКОВА ВРЕДНИ КОЛКОТО И ЕВРЕИТЕ И НЕ НА ПРАЗНО ВЕЛИКИЯТ АДОЛФ ХИТЛЕР ОСВЕН ЕВРЕИТЕ И ПЕДЕРАСИТЕ Е ТРЕПАЛ И СМЪРДЯЩАТА ПАРАЗИТНА НАПАСТ НАРЕЧЕНА ЦИГАНИ.ТОВА Е ПАРАЗИТНО ПЛЕМЕ БЕЗ КУЛТУРА ИЛИ НЯКАКВА ИЗТОРИЯ КОИТО НЕ ДОПРИНАСЯТ ЗА ВСЕОЩОТО СВЕТОВНО ДОБРУВАНЕ,КОЕТО ОЗНАЧАВА ЧЕ ВСЕКИ КОЙТО МОЖЕ ДА СЕ ДОКОСНЕ ИЛИ СНАБДИ С ОРЪЖИЕ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ ТЯХНОТО ИЗБИВАНЕ.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.