"Нашата позиция не е променена, тя остава каквато беше вчера и оня ден."

Това беше отговорът от ИТН на новите варианти на предложения партията да бъде привлечена и да даде подкрепата си за кабинет с третия мандат. 

"За себе си не виждам логиката при първия мандат да не се подкрепи нещо, което след това ни се предага в третия", категоричен беше пред журналисти заместник-председателят на ПГ на ИТН Ивайло Вълчев, цитиран от БТА.

Вчера Атанас Атанасов от ДБ разви тезата как от "Има такъв народ" могат да предложат премиер на правителство, избрано с третия мандат (при хипотезата, че той отиде при "Изправи се БГ. Ние идваме"). Даже беше предложено и името на сегашната председателка на НС Ива Митева за премиер. Днес тази тези беше доразвита от Николай Хаджигенов от най-малката парламентарна група, а Мая Манолова обясни, че това щяло да е като първи мандат, реализиран с третия.

 
Към момента от ИТН категорично отказват да участват в разговори по темата и са заявили, че са обидени, защото техният опит за съставяне на правителство претърпа провал и съответно няма да дадат подкрепата си при никакви други варианти.

"Ние няма да променим позицията си, каквато сме я заявили", включи се и Станислав Балабанов, също депутат от ИТН.

"Нашата позиция не е тайна, беше изразена от нашия лидер, ние сме открити в позицията си към българското общество", добави той.

"Ива Митева е прекрасен професионалист, вие изхождате от думите на други политически лидери, които се опитват да играят ролята на умиротворители, а самите те бяха в основата въобще да се стига до трети мандат", коментира още Балабанов, попитан дали дори реверансът Ива Митева като премиер не смекчава позицията на ИТН.

След което реши да припомни: "Не забравяйте от "Изправи се БГ! Ние идваме!" с какво сравниха Ива Митева преди две седмици, сравниха я с порода куче" (Репликата за болонката беше по-точно на Татяна Дончева- бел. ред.).

По традиция беше споменат и суверенът.

"Ние ще бъдем твърди и последователни, надяваме се суверенът, българският избирател да го вижда, ще видим какво ще прецени на следващите избори, когато и да са те", отбеляза още Балабанов.

Той не пропусна и напоследък често повтаряната опорка на ИТН, че след като бъде връчен третият мандат, останалите партии имат 175 депутати, така че могат да направят стабилно правителство. "Ако не успеят да го съставят, конституционната логика е, че вървим към нови избори", отбеляза той.

Председателят на парламента Ива Митева беше лаконична в коментара си пред журналисти: "Нека изчакаме президентът да вземе своите решения и да изпълни конституционните изисквания".