Шефът на ЦРУ Уилям Бърнс се е срещнал днес в Кабул с върховния политически лидер на талибаните молла Абдул Гани Барадар, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на в. "Вашингтон пост".

Неназован американски представител потвърди, че е имало такава среща, съобщи АП, посочвайки, че ЦРУ е отказало да коментира. Нямаше коментар и от Белия дом.

Подробности за разговора не бяха съобщени, но и без тях темата му е очевидна. САЩ са под натиск да удължат срока за пълното си изтегляне от Афганистан и за край на евакуациите след 31 август. Талибаните вчера заявиха, че за тях това е "червена линия" и заплашиха с "последствия", ако  тя бъде нарушена.

В същото време Мишел Башеле, върховен комисар на ООН по правата на човека, съобщи за екзекуции по бързата процедура и за налагане на ограничения спрямо жените от страна на талибаните.

ЦРУ в сътрудничество с властите на Пакистан успя да арестува Барадар през 2010 г. и той прекара осем години в пакистански затвор. Беше освободен оттам по искане на администрацията на Доналд Тръмп през 2018 г., когато тя започна преговори с талибаните без участие на афганистанските власти. 

Междувременно талибаните назначиха и. д. министри на финансите и вътрешните работи, както и шеф на разузнаването, съобщи днес агенция "Паджвок", цитирана от Ройтерс и ТАСС.

Според агенцията за и.д. министър на финансите е назначен Гул Ага, за и.д. министър на вътрешните работи  - Садр Ибрахим, а за шеф на разузнаването - Наджибула. Определени са и министрите на просветата и висшето образование, а кмет на Кабул става Хамдула Номани.

Както по-рано съобщи сп."Форин полиси", позовавайки се на източници, близки до лидерите на талибаните, движението възнамерява да сформира 12-членен съвет за управление на Афганистан, в който ще влизат и членове на предишното правителство.

Според списанието талибаните не искат да възстановяват поста президент или да издигат какъвто и да било друг едноличен лидер, предаде БТА.