Капитанът на датския национален отбор Симон Кяер и още осем души, основно медици, получават годишната Президентска награда на УЕФА заради действията си по спасяването на живота на Кристиан Ериксен.

Новината оповести европейската футболна централа, която публикува и пълния списък, в който личи името на лекаря на "Лудогорец" д-р Валентин Великов, работещ и за УЕФА. Д-р Великов беше на мача от Евро 2020 между Дания и Финландия в Копенхаген в качеството си на отговорник за допинг контрола. Той бе на терена в минутите, когато бе използван дефибрилатор за спрялото сърце на халфа.

Кристиан Ериксен получи сърдечен арест в края на първото полувреме и само бързата реакция на съдията Антъни Тейлър, на капитана Симон Кяер и на медиците предотврати трагедия.

Първо бе Тейлър, който е бивш служител в британски затвор, откъдето, както наскоро заяви в интервю за Би Би Си, е придобил опит в подобни случаи. Той моментално спря играта и повика помощ.

Притичалият Кяер пък постави тялото на своя съотборник в положение да може да диша, а след това се увери, че не си е глътнал езика. Той бе с медицинския екип на Дания, притичал бързо на терена. Както и след това, когато пристигнаха реаниматорите. 

Защитникът на "Милан" организира съотборниците си да направят кръг около Ериксен и лекарите, за да не могат зрители и фотографи да наблюдават стряскащата сцена. А по едно време и прегърна слязлата край терена съпруга на своя приятел. Заради всичко това Симон Кяер стана всеобщ любимец по време на Европейското, футболният свят се обедини, а преди всеки мач до края съперниците на Дания даряваха специални фланелки и правеха други жестове за Ериксен.

Футболистът, който все още се възстановява със специален дефибрилатор, поставен подкожно, а прави и други процедури и изследвания, отправи днес специално послание. Той благодари на Кяер, на останалите си съотборници, на лекарите и феновете за подкрепата.

УЕФА публикува и изявление на боса Александър Чеферин, който ще връчи наградата. Той нарича наградените "истинските герои на Евро 2020".

Ето кои получават специалния приз:

Лекари, дежурни на мача: Могенс Крюцфелд (шеф на екипа), Фредерик Фленстед (лекар на стадиона), Андерс Боесен (лекар от линейката на мача), Педер Ерсгаард (парамедик);

Дежурни лекари на УЕФА: Йенс Клайнфелд и Валентин Великов;

Датски национален отбор: Мортен Боесен (лекар на отбора), Мортен Скьолдагер (физиотерапевт), Симон Кяер (капитан)