Неизменният доставчик на машините за гласуване "Сиела Норма" е предложила на Централната избирателна комисия (ЦИК) да закупи още 1200 устройства за предстоящите избори. Според компанията при вот 2 в 1 може да се избегне евентуалното забавяне при гласуването, като в по-големите секции се разположат допълнителни машини.

Това обяви в ефира на бТВ изпълнителният директор на "Сиела" Веселин Тодоров.

Още вчера пред БНТ Тодоров обяви, че фирмата има готовност за избори 2 в 1, но ако се проведат с една карта, а не с две отделни - за парламент и за президент. Според изчисленията в компанията времето за подаване на глас ще се удължи с 25-30 на сто на човек.

Според Тодоров въпросните допълнителни 1200 устройства можело да бъдат поставени в секциите с над 400 избиратели. Ако ще се поръчват обаче това трябвало да стане до края на септември - заради транспортните разходи от Тайпе, където се произвеждат.

А цената? По 5000 лв. на машина - или 8 милиона лева. 

Припомняме, че ЦИК вече поръча допълнителни 1600 устройства за предходния вот - за да има повече от едно устройство в големите секции, както и заради вота с машини в чужбина, който също стана задължителен. Така държавата разполага с около 11 000 устройства.

Тодоров допусна и доставката на още 1200 устройства, ако вотът "върви към ноември", като според него с някои решения можело напълно да се елиминира хартията. Сега с хартиени бюлетини се гласува в секциите с под 300 избиратели.

На практика "Сиела" предлага във всички секции, в т.ч. в малките да има 100% машинно гласуване. Така щели да се спестят пари и за хартията. По закон се отпечатват бюлетини независимо от устройствата в случай, че някое се развали - за да продължи гласуването.

Но за целта трябва да има изменения в Изборния кодекс, както и промяна в решенията на ЦИК. Според Тодоров, ако комисията позволи машини да се ремонтират или подменят в хода на изборния ден, то от "Сиела" гарантирали, че могат да отстранят всяка повреда (или подмяна) за не повече от 40 минути.

И днес директорът на "Сиела" обяви, че вот за президент и парламент в отделни дни ще оскъпи изборите с около 60-65 милиона лева.