Хашмат Гани Ахмадзай – брат на избягалия от Афганистан президент на страната Ашраф Гани, e oбявил своята подкрепа и вярност към движението на талибаните, съобщава Анадолската агенция, предаде bTV.

В социалните мрежи се появи видео, на което се вижда как мъж, който прилича на Хешмат Гани се заклева във вярност на Халил Рахман Хакани, племенник на талибанския лидер Хакани.

Самият Хашмат Гани публикува в „Туитър“ съобщение, в което казва, че „талибаните са много способни в създаването на сигурност, но едно работещо правителство изисква включването и съдействието на младите и образовани афганистанци. Така наречените „опитни политици“ трябва да бъдат отстранени напълно, за да не се повтаря опитът на проваленото коалиционно правителство“.

Шестдесетгодишният Хашмат Гани от 2002 г. е председател на Великия съвет на кучите (етническа група в Афганистан, близка до пущуните). Освен кова оглавява и бизнесконсорциума „Гани Груп“, в който влизат компании, предоставящи услуги в областта на сигурността на частни и държавни клиенти, внос и износ, строителство и недвижими имоти. Седалището на компанията е в Кабул, а една от дъщерните фирми се намира в Дубай.