"Този наш приятел... ДПС се бори, за да докаже, че той е незаслужено в тези списъци."

Така депутатът от Движението Йордан Цонев коментира по Нова тв действията по "борбата" на партията срещу включването на "приятеля" Делян Пеевски в санкционния списък на САЩ по закона "Магнитски". Както и срещу т. нар. български списък "Магнитски" - на всички лица и фирми, свързани през последните пет години със санкционираните от американското правителство, който властите у нас решиха да съставят.

Както Клуб Z писа, от отговор на парламентарно питане на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ до министъра на външните работи Светлан Стоев стана ясно, че Брюксел вече задава въпроси за приложимостта на българския списък. 

От думите на Цонев се разбра още, че Пеевски може да стигне и до съд - за да паднат в САЩ санкциите, а ДПС действало по българска линия - с писма.

"Искаме данни за неговите нарушения. Навсякъде казват нямаме данни за такова нещо, българските институции. Адвокатите на г-н Пеевски в САЩ питат и финансовото министерство, питат и американското правителство. Мерките не са необжалваеми. Първо се предлага на финансовото министерство изключване от списъците и ако то откаже - отива в съда. 

Ако има такива (данни за нарушения), ще вземем и ние политически мерки и становища. Ние питаме, искаме факти. Засега факти няма. "Твърди се, че..." за нас не е присъда, моля ви", заяви Цонев.

"Питахме за списъка "Магнитски", защо българското правителство предприема санкции, след като ЕК е категорична, че няма екстериториалност на действията на територията на ЕС. И това пита и Брюксел в контекста на решение от 8 ноември 2019 г. - във връзка със санкциите на трети страни към граждани на ЕС - ако се предприемат действия на отделните държави, те ще противоречат на правото на ЕС. Което означава, че ние не можем да правим никакви списъци тук", продължи Цонев, визирайки българския списък. И определи действията на служебния кабинет като "своеволие и беззаконие". 

"Като излязат на площадите и кажат "Искаме върховенство на закона", върховенство на закона не значи да смениш само главния прокурор. Като смяташ че правото на ЕС е врата в поле, това не е върховенство на закона", продължи депутатът от Движението и зам.-председател на партията.

Какво носиш в сърцето си?

ДПС атакува авторите на идеята за българския списък - министрите на икономиката и на финансите Кирил Петков и Асен Василев, като фокусът сега е върху канадското гражданство на Петков. Вчера той обяви, че миналия петък е получил документ от канадските власти, удостоверяващ, че волята му канадското му гражданство да бъде заличено е била удовлетворена. Заявление Петков е подал още през април.

"За ДПС с това историята не приключва. За нас е важно към датата 12 май - денят на указа на президента (за назначаването на служебното правителство - бел. ред.), имал ли е Кирил Петков друго гражданство, или не е имал. Това изобщо не ни интересува - на коя дата е подал заявлението си", заяви в тази връзка Цонев.

И посочи, че отговорността е на президента Румен Радев, който знаел за казуса, но се задоволил само да попита Петков какво носи в сърцето си, а той отвърнал "Нося България". Което за Радев било достатъчно да го назначи за министър.

Мили Ванили

Цонев коментира и невъзможността за съставяне на правителство, изтъквайки, че вина носят и т. нар. партии на протеста, и държавният глава. А от ДПС продължавали да са зрители.

Партиите на протеста сложили разделителна линия с цел да се овластят като партиите, които ще управляват. Но народът не ги овластил и трябвало да прибегнат до "партиите на статуквото", а после се изпокарали за постове, заяви Цонев.

"Това се разиграва - да си прехвърлят трите партии вина - за това кой е по-виновен, че България пети месец не може да се състави кабинет. Да ви кажа ли кой е виновен? Виновни са партиите на протеста, самоназначили се за партии на промяната.

Ако искате промяна, не давайте пак вота си на тези партии, които в продължение на два мандата на НС не могат да излъчат нищо с разделителните линии. Слага се на масата една програма за реформи и се питат всички партии, включително ГЕРБ, вие ще подкрепите ли тези реформи. К'ви са тези разделителни линии?" - даде своята гледна точка Цонев.

И продължи:

"Причината да не може да се състави кабинет е и в президента. Институцията е замислена като медиатор, когато възникнат кризи да има кой да събере страните на една маса - за преговори, да изглади ръбовете. Президентът взе страна и затова сега той не може да събере всички на една маса. Събира, събира и събира две партии и половина. Другите не му вярват".

След което в типичния си "образен" стил атакува "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" по следния начин:

"Две от парламентарните групи се държат като "Мили Ванили". Помните ли ги? Едни екстравагантни момчета, дето само танцуват, а отзад пеят други. ДБ и Мая "Влез, излез", се държат като "Мили Ванили". Те танцуват, а отзад пее Прокопиев".

На оплакването му, че никой не искал да говори с ДПС водещата му напомни как партията и "Има такъв народ" очевидно добре се разбират по някои въпроси, включително за спешната процедура по смяна на управителя на БНБ (като там за титуляр се спряга депутатът на Слави Трифонов Любомир Каримански, б.а.).

"Хубаво, какъв е проблемът. Ще го оставим да работи (управителя на БНБ Димитър Радев). Не е голяма драма", лаконичен бе по този въпрос Йордан Цонев.