Големите виновници за изключително високите цени на борсовия ток у нас? Голямото търсене в цяла Източна Европа и огромният износ на електроенергия от страната ни. Това поне твърди Ангелин Цачев - изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор, пред БНР. 

Той опита да обясни защо у нас цената на тока в началото на август достигна шокиращите близ 500 лв. за мегаватчас, при около 100-150 евро цена в страните от Западна и Северна Европа. 

"Износът е огромен. В момента изнасяме между 25 и 30 хиляди мегаватчаса на денонощие, приблизително произведената енергия от един блок на АЕЦ „Козлодуй излиза от страната в рамките на едно денонощие", посочи Ангелин Цачев.

По думите му, дефицит има не само у нас, но и в целия региона - Унгария, Румъния, България, Сърбия, Хърватия, Словения, Италия. Това именно нямало как ад се отрази на цените. 

Цачев обяви и че не мисли, че пазарното обединение с Гърция, която има едни от най-високите цени на борсовия ток в Европа, е една от причините за тези цени и у нас. В същото време обаче, той обясни, че предстоящото свързване с Румъния щяло да успокои пазара. 

Това ще се случи наесен - някъде между 26-ти и 29-ти октомври. Така страната ни ще може ефективно да купува ток от цяла Европа през румънската граница. 

Пазарното обединение с Румъния трябваше да стане в края на миналата година, но се забави заради закъснението на междинния проект, който трябваше да обедини границите на Унгария, Австрия и Полша.

"Ако има достатъчно капацитет на всички граници, през които трябва да премине енергията, можем да търгуваме и с Германия, и с Белгия, и с Франция, Люксембург и т.н.", обясни Цачев.