Талибаните няма да се съгласят на удължаване на мисията за евакуация от Афганистан, заяви днес говорител на радикалната ислямистка организация, цитиран от ДПА.

Ако САЩ и Великобритания се опитат да получат допълнително време за продължаване на евакуацията, отговорът е "не". В противен случай ще има последици, каза пред британската телевизия "Скай нюз" Сухаил Шахин - член на делегацията на талибаните за преговорите в катарската столица Доха.

Това е червена линия. (Американският) президент (Джо) Байдън обяви, че на 31 август те ще изтеглят всичките си военни сили. Така че, ако удължат срока, това означава, че удължават окупацията, макар че няма необходимост, подчерта високопоставеният талибански представител.

Шахин предупреди, че евентуалното удължаване "би създало недоверие между (талибаните и САЩ). Ако те възнамеряват да удължат окупацията, това ще предизвика реакция."

По-късно днес талибаните съобщиха, че няма да обявят ново правителство в Афганистан, докато в страната има американски войници, предаде Франс прес, като се позова на два източника от ислямисткото движение.

"Беше решено сформирането на правителство да не бъде обявявано, докато има и един американски войник в Афганистан".

Това каза единият от източниците, а другият потвърди информацията.

Шахин обясни присъствието на огромно множество хора на летището на Кабул с желанието на мнозина да избягат от бедността в Афганистан. Страховете от талибанско потисничество се използват като претекст и са неоснователни, увери той.

Шахин нарече "фалшиви новини" съобщенията за разправа на талибаните с журналисти, бивши правителствени служители и други предполагаеми сътрудници на предишната власт.

Всеки инцидент ще бъде разследван. На тези, които са виновни, ще бъде потърсена отговорност, увери Сухаил Шахин.

Споразумение за единствената непокорна провинция?

Талибаните казаха днес, че търсят решение чрез преговори по въпроса за контрола върху провинция Панджшер - единствената, която още не са завладели в Афганистан, предаде ДПА.

Ислямистката групировка заяви в Туитър, че се опитва да намери решение на проблема с политически средства.

Същевременно талибаните казаха, че техни бойци от съседните провинции Бадахшан, Тахар и окръг Андараб в Баглан са заели позиции близо до Панджшер.

Те заявиха, че всякакво вражеско присъствие е премахнато в окръзите Пул е Хесар и Дих Салах в провинция Баглан. През последните дни имаше съобщения за престрелки между местни милиции и талибаните в Баглан.

В събота предишният председател на Съвета за национално помирение Абдула Абдула проведе разговори за бъдещето на Панджшер с представители на провинцията.

Панджшер не беше завладяна от талибаните дори по времето на първото им управление в Афганистан между 1996 и 2001 г.

Талибаните назначиха и. д. ръководител на централната банка

Талибаните назначиха и. д. ръководител на централната банка на страната, предаде Ройтерс.

Хаджи Мохамад Идрис бе посочен за и. д. гуверньор на Афганистанската централна банка, за да помогне за установяване на ред в опустошената от войната икономика на страната. Повече от седмица банките в Афганистан за затворени, а много правителствени служби не работят.

Очаква се той да подпомогне организирането на институциите и да работи за овладяване на икономическите проблеми, пред които гражданите са изправени, посочи в изявление говорител на талибаните.

БТА