Американските войски може да останат в Афганистан и след крайния срок за напускане 31 август, за да евакуират американци от азиатската държава. Това обяви американският президент Джо Байдън, предаде Ройтерс.

Пентагонът отбеляза, че в момента няма възможност да достигне до хората, които се намират извън летището в Кабул.

"Ако има още американски граждани, ще останем докато не ги изведем всичките", подчерта държавният глава пред "Ей Би Си Нюз".

Въпреки че Байдън е критикуван заради хаотичното напускане на Афганистан, той настоява, че проблемите са били неизбежни след края на 20-годишната намеса на САЩ в страната.

"Идеята, че някак си можем да се измъкнем, без това да доведе до хаос - не знам как това може да се случи", обяви той и допълни, че талибаните помагат с евакуацията на американците, но "имаме известни трудности" с евакуацията на проамерикански афганистански граждани.

Шефът на Пентагона Лойд Остин обяви, че има около 4500 американски военни в Кабул и че "няма враждебни търкания с талибаните и нашите линии за комуникация с лидерите на талибаните остават открити".

Главен американски дипломат заявил пред Ройтерс, че САЩ очакват от талибаните да позволят на афганистанците, които желаят, свободно да напуснат страната си.