Шефката на парламента Ива Митева, която е депутат от "Има такъв народ", се обяви срещу политическия популизъм.

Тя се обърна с призив и към парламента, и към президента, и към Министерския съвет, да се спре с популизма и да започне да се говори за реалните действия.

Все още няма яснота на коя политическа сила ще връчи президентът третия мандат, но по мнението на председателката на Народното събрание ще е по-добре да го получи "Изправи се БГ! Ние идваме".

Към момента точно от ИТН обаче многократно обявиха, че няма да подкрепят кабинет с третия мандат, независимо кой е мандатоносителят. От парламентарната група, към която принадлежи и Ива Митева, отказват да участват повече в разговори за съставяне на правителство, което обрича почти сигурно на неуспех подобни опити. От ИТН обясниха, че са обидени и че се чувстват предадени. 

Президентските избори, според Митева, ще са през ноември и от гледна точка на икономии е по-добре да са две в едно, ако не се състави редовно правителство.

Актуализацията на бюджета се обсъжда сериозно и задълбочено и ще мине на първо и второ гласуване по график, обяви още на пресконференция в Разград Митева.

"Друг е въпросът дали бюджетът ще бъде приет с тези параметри, с които е внесен, защото както ние, така и колегите от "Демократична България" и БСП, имат обструкции по отношение на отделни параметри" - коментира тя. Затова министрите са изготвили и актуализирана картина, на Консултативния съвет при президента са представили нова информация и нови данни, така че всичко ще бъде взето предвид, като се работи усилено по този въпрос", допълни Митева, цитирана от БТА.

Преизчисляването на пенсиите също трябва да се случи, но категорично не по начина, по който е внесен от БСП, смята Митева Митева. Според нея при преизчисляването всички пенсионери трябва да получат увеличение, а не само определен брой от тях.