„Моят въпрос е трябва ли да се промени нещо в подхода за преговорите в НС, така че да се намери верният път, защото остава един трети мандат, който ни дели от това да имаме или не правителство." 

Така започна президентът Румен Радев поредния разговор от новите консултации за съставяне на правителство в рамките на 46-ото НС. Въпросът беше зададен към представителите на "Демократична България", като Радев определи коалицията като активен фактор в диалога в парламента още от самото начало.

„За да сполучим в третия мандат, се иска активен диалог, компромис и консенсус", продължи Радев. „Вашата коалиция от самото начало на консултациите в 46-ото НС е активен фактор в диалога. Вие сте в непрекъснат контакт с другите партии", поясни той.

Президентът отново припомни, че ГЕРБ веднага ще върне втория мандат, затова по думите му "залогът е за третия мандат".

„За втори път в рамките на тази конституционна процедура за съставяне на правителство провеждам консултации, поради сложната политическа обстановка в НС за съставяне на кабинет. Изправени сме пред предизвикателства.

Вчера вашите колеги от ГЕРБ/СДС потвърдиха намерението си да върнат веднага мандата. Оттук расте залогът за третия мандат", добави той.

„Поставихте пръста в раната. Наистина залогът е за третия мандат”, отговори съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

„Страната е изправена пред усложняваща се комбинация от кризи. Това дава непредсказуем ефект. Всички трябва да осъзнаем отговорността си и с третия мандат да опитаме да компенсираме дефицитите на подхода, когато ставаше дума за първия мандат, и да излъчим управление, което да преведе страната поне през зимните месеци”, продължи той.

„Когато избирателите не са дали на никого доминираща роля, диалогът, равнопоставеният подход, готовността за взаимни отстъпки е ключовият елемент за това да се излъчи управление. Липсата на диалог и готовност за търсене на баланси са рецепта за липса на отчетност, липса на прозрачност и липса на легитимност”, смята Иванов.

Той обясни, че от „Демократична България” не са могли да подкрепят първия мандат заради „едностранен подход и налагане на мнения, отказ от диалог”.

„Това беше въпрос не просто на лоша технология, а проблематично заради мандата за промяна, който дадоха избирателите. Затова нямаше как да го подкрепим."

Вчера по време на консултациите при президента Тошко Йорданов обяви, че от ИНТ се чувстват предадени. Позицията на партията на Слави Трифонов остава непроменена - няма да подкрепят трети мандат, незавидимо на която формация го връчи Радев.

Сега именно готовността на ИТН за диалог била ключовият момент за съставяне на правителство с третия мандат. 

Христо Иванов коментира, че този мандат трябва да се реализира без ГЕРБ и ДПС.

"Четирите партии извън ГЕРБ и ДПС да излъчим управление, което да осигури първа помощ на страната пред предизвикателствата, които ни очакват.

През разговор може да се намери такава формула. Ключовият момент е - няма какво да го крием - готовността на колегите от ИТН да влязат в тези разговори", синтезира ситуацията Христо Иванов. 

"Да използваме третия мандат като кризисен", предложи той отново формула за кабинет.

„Да може да се направи управление, на което да се разчита, че ще направи съдебна реформа, ще започне изчистване на държавата от корупцията”, добави той след края на разговорите.

Запитан дали от „Демократична България” биха подкрепили кабинет с мандата на БСП, Христо Иванов отговори:

„Поели сме ясен ангажимент по тази тема. Призоваваме партиите извън ГЕРБ и ДПС - да влезем в диалог и да намерим работеща формула".

От „Демократична България” обаче не можели да подкрепят правителство с мандат на БСП.

„Третият мандат е кризисен и ще почива на конфигурация, за която никой не е гласувал”, коментира още Иванов. 

Той отново коментира и проваления първи мандат:

„Ако някой очаква да гласуваме за котки в чувал, просто защото са сложени на масата, да дадем подкрепа за кандидатури, за които не знаем нищо, няма как да се случи”.