Престрелка избухна днес между афганистанските сили за сигурност и неизвестни нападатели на летището в Кабул, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на германските военни в Туитър.

Член на афганистанските сили за сигурност е убит, а трима са ранени. В престрелката са участвали също американски и германски сили, уточни Бундесверът.

Всички германски войници са невредими, допълниха военните.

Чуждестранните сили в Афганистан не са поискали удължаване на крайния срок до 31 август, който са определили за изтеглянето си от страната, каза днес представител на талибаните пред Ройтерс, цитирана от БТА.

Американският президент Джо Байдън заяви миналата седмица, че крайният срок до 31 август за изтеглянето на САЩ от Афганистан може да бъде удължен, така че американски войници да останат и след 31 август, за да помогнат за евакуирането на своите сънародници от страната.

Талибаните обявиха още, че стотици техни бойци са се насочили към долината Панджшер, североизточно от Кабул, който район е един от малкото в Афганистан, останали все още извън контрола на ислямистката групировка, предаде Франс прес.

"Стотици муждахидини на Ислямското емирство се насочват към щата Панджшер, за да поемат контрола над него, след като местните служители отказаха да го предадат по мирен начин", посочиха талибаните на арабски в акаунта си в Туитър.

Талибаните влязоха на 15 август в столицата Кабул без да срещнат сериозна съпротива след мълниеносна офанзива, започнала през май с началото на изтеглянето на силите на САЩ и НАТО от Афганистан.

Огнище на съпротивата срещу тях се стана долината Панджшер, отдавна известна като бастион на противници на талибаните. Техният Национален фронт за съпротива (НФС) е предвождан от Ахмад Масуд, син на полевия командир Ахмед Шах Масуд, убит през 2001 г. от джихадистката групировка Ал Каида.

Говорител на НФС каза пред АФП, че Фронтът се подготвя за "продължителен конфликт" с талибаните, ако не успее да се споразумее с тях за съставяне на включващо различни политически фракции правителство.