Бившият футболист на "Манчестър Юнайтед" Андерсон е обвинен в пране на 4,7 милиона паунда чрез криптовалути в Бразилия, съобщава Globo, цитиран от БНР. Халфът игра седем години при „червените дяволи“.

Андерсон е посочен от бразилския вестник като един от осемте души, разследвани от държавния обвинител по схемата, предназначена да отклони 35 милиона бразилски реала (4,7 милиона паунда) от държавната фондова борса и да изпере пари с помощта на криптовалути.

Държавният обвинител не посочи имената на участващите лица, но Globo разкрива, че Андерсон е разследван за ролята му в схемата.

В информацията се казва, че разследваните лица са обвинени в извършване на престъпления, включително кражба и принадлежат към престъпна организация, която е свързана с пране на пари, имущества и ценности.

Разследването, наречено „Криптошоу“, датира от преди повече от година, когато прокурорът издаде 13 заповеди за претърсване на имоти в Порто Алегре. Апартаментът на Андерсон беше един от претърсените.

Андерсон каза пред Globo, че инвестира в криптовалути от 2019 година и потвърди, че компанията му е продавала биткойни на една от замесените компании, но подчерта, че не знае, че парите са от незаконни източници. Адвокатът на Андерсон - Хулио Сесар Коитиньо-Жуниор, заяви, че бившият футболист на "Манчестър Юнайтед" „ще докаже, че е бил жертва, а не участник“.