ЕС обвини Беларус в агресия по външните му граници.

Това става ясно от изявление на словенското председателство на Съвета след извънредната видеоконференция на министрите на вътрешните работи на страните членки. Тя бе свикана по молба на Литва. Причина е засиленият мигрантски поток към нея от съседна Беларус.

В действителност потокът е не само към Литва, но и към още две страни от ЕС – Латвия и Полша. Беларус има сухопътна граница с всички тези държави. Диктаторът Александър Лукашенко обяви в края на май, че Минск повече няма да възпрепятства мигрантите да пресичат външната граница на ЕС в отговор на по-строгите санкции срещу Беларус,

„ЕС и неговите страни членки са решени да предприемат всички необходими мерки за ефективна защита на външните граници на Съюза чрез противодействие на беларуската агресия, борба с незаконните преминавания“, се казва в изявлението.

Литва, Латвия и Полша имат нужда от допълнителна помощ заради бързо променящата се ситуация, изтъкна словенският вътрешен министър Алеш Хойс.

Словенското председателство има намерението да организира обсъждане на Визовия кодекс на Общността. Става дума за член 25а, предвиждащ издаването на визи с ограничена териториална валидност. Това се извършва, когато по причини от хуманитарен характер или национален интерес, или заради международни задължения страна членка на ЕС счете за необходимо да приложи изключение от правилата за издаването на визи.

Вътрешните министри се разбраха в Литва, Латвия и Полша да бъдат изпратени допълнителни експерти и служители на европейски агенции, както и повече оборудване. Така трите страни ще могат да увеличат капацитета си за приемане на бежанци. Министрите призоваха Европейската комисия да окаже финансова помощ на засегнатите от поведението на Беларус нейни съседки.