Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Представители на Европейската комисия ще бъдат на посещение в Литва на 1 и 2 август във връзка с нарасналия наплив на иракски мигранти от Беларус,.

Това съобщи днес говорителят на ЕК Адалбер Янз.

Емисарите на Брюксел ще разговарят по въпроса с представители на правителството във Вилнюс.

Седмица по-късно официални представители на Комисията също ще бъдат там, за да направят стратегическа оценка на ситуацията на място.

Вчера върховният представител на ЕС за външната полтика Жозеп Борел разговаря по телефона с иракския външен министър Фуад Хюсеин. Според Янз разговорът е бил "важен и за иракчаните, и за ЕС".  Той допълни, че повечето мигранти няма да могат да се ползват от правото си на международна защита. По тази причина тяхното връщане ще бъде в основата на предстоящите разговори между двамата дипломати.

"ЕС като едно семейство отхвърля всякакви опити да се прави от хората инструмент за политически цели и не можем да приемем никакви опити на трети страни да внасят нелегални мигранти в Общността. Литовските граници са европейски граници и е наша обща отговорност да ги управляваме заедно. В дадената ситуация ЕС изцяло подкрепя Литва", каза Адалбер Янз.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон е изпратила писмо на министрите на вътрешните работи на страните членки на ЕС, в което моли да се помогне приоритетно на Литва. Делегациите на ЕК в Ирак и Турция са в контакт с някои африкански страни. Не стана ясно обаче мигрантите пристигат в Беларус при наличието на санкции от ЕС, сред които недопускане на самолети до страната през въздушното пространство на Общността.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.