Като словесен пинг-понг с размяна на познати реплики и взаимни обвинения започна втората среща от новия кръг от консултации на президента, която беше с ГЕРБ. От тях стана ясно, че промяна в позицията на втората по големина парламентарна група няма. Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова повтори известната позиция на доскоро управляващите, че те искат възможно по-скоро да има процедура по връчване на втория мандат, който те ще върнат още същия ден на държавния глава. Подкрепа за трети мандат от партията на Бойко Борисов няма да има. От ГЕРБ отхвърлят възможността да се обвързва връчването на втория мандат с актуализацията на бюджета.

"Нищо не се е променило. Становището ни остава същото - връщаме мандата веднага. Не смятам, че трябва актуализацията на бюджета да бъде обвързвана с връчването на втория или третия мандат, и съответната конституционна процедура. В Конституцията никъде няма подобни условия ,за да може президентът да изпълни конституционните си задължения. Дебатът за актуализацията трябва да го водим в парламента", каза Атанасова.

Тя репликира призива на Румен Радев да се състави редовен кабинет, който да се заеме с очертаващите се кризи - здравна и бежанска.

"Считаме, че ГЕРБ остави финансово стабилна държава. Преди година също имахме COVID криза, също се справяхме с различни предизвикателства, с мигрантска вълна", добави тя.

Според нея сега било ред да правят правителство на партиите, които се появили като алтернатива,  тяхна била отговорността, "а и ваша отговорност, тези партии се родиха под вашия юмрук, тук на площада", обърна се Атанасова към президента.

"Няма нужда от допълнителни консултации с ПГ на ГЕРБ, ние ведната връщаме мандата без да го използваме", повтори тя няколко пъти.

Последва реплика от Радев:

"Каква държавност остави ГЕРБ, българите се произнесоха за това на парламентарните избори. Как се справихте с COVID кризата - личи по това, че хиляди българи загубиха живота си. Няма да спорим, не за това съм ви поканил."

Той добави, че не поставя условия на българския парламент по отношение на актуализацията на бюджета, но отново призова за подобно действие на НС.

"Броят на заразените е над хиляда, починалите също растат. Не бързайте с изводите. Българите ще понасят последиците от липсата на отговорност, която личи в действията на служебното правителство. Не търсете индулгенции в НС. Призоваваме ви да задействате с по-голяма бързина процедурата", отвърна Атанасова. 

Буферите в бюджета бяха изразходвани от вашето правителство, отговори на свой ред президентът.

След края на разговора от ГЕРБ поискаха президентът да вземе ясно отношение по казуса с гражданството на Кирил Петков.