ЕС подписа съвместна декларация, посветена на положението на жените и момичетата в Афганистан.

Повод е безпокойството за тяхната съдба, след като талибаните взеха властта. По време на предишното им управление през 1996-2001 г. представителките на нежния пол бяха лишени от всякакви права, включително да учат.

В документа се казва:

„Дълбоко сме обезпокоени за афганистанските жени и момичета, правата им на образование, работа и свобода на движение. Призоваваме властимащите в цял Афганистан да гарантират тяхната защита.

Афганистанските жени и момичета, както и целият афганистански народ заслужават да живеят в безопасност, сигурност и достойнство. Всякакви форми на дискриминация и насилие трябва да бъдат предотвратени. Ние от международната общност сме готови да им окажем хуманитарна помощ и подкрепа, да гарантираме, че гласовете им могат да бъдат чути.

Ще наблюдаваме зорко как всяко бъдещо правителство гарантира правата и свободите, които станаха неразделна част от живота на жените и момичетата в Афганистан през последните 20 години.“

Декларацията е подписана още от САЩ, Великобритания, Канада, Норвегия, Северна Македония, Австралия, Нова Зеландия и други.