Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Почина основният заподозрян за убийството на Георги Марков, съобщи БТА.

Италианецът с датски паспорт Франческо Гулино е бил открит мъртъв в жилището си в австрийския град Велс от свой приятел. Лекар е потвърдил смъртта на 75-годишния бивш таен агент. Полицията съобщи, че няма никакви улики за насилствена смърт.

Гулино, който от 2010 г. се занимавал с търговия с антики във Велс, винаги е твърдял, че няма нищо общо с убийството на българския писател дисидент в Лондон през 1978 г.

Убийството с чадър

Атаката срещу Георги Марков е извършена на 7 септември 1978 г. на моста „Ватерло” в английската столица, като в дясното му бедро е вкарана чрез малко пневматично устройство миниатюрна сачма с рядката отрова рицин, която не остава следи. 

Сачмата, уредът за изстрелването ѝ и самата отрова са осигурени от КГБ, а изстрелването на сачмата, докато писателят се движи в гръб, е извършено от агент на Първо главно управление на ДС (датата на удара съвпада с 67-ия рожден ден на Тодор Живков, б.р.).

Ударът в бедрото, при който Георги Марков, се обръща назад, за да разбере какво се случва, е камуфлиран сполучливо от агента на ДС с изпускането на чадър. Така жертвата остава с впечатлението, че случайно е ударена с чадър, характерен предмет, който хората в Лондон носят почти винаги поради често дъждовното време.

Още на 8 септември Марков е приет в болница, но лекарите не установяват следи от сачмата или отровата. По онова време срещу рицина не е измислен лек, така че смъртта на българина е била само въпрос на време.

Той почива на 11 септември 1978 г.

Виновен ли е "Пикадили"

Според публикациите на разследващия журналист Христо Христов в създадения от него сайт "Държавна сигурност.com". през 1993 г. българското следствие установява, че съпричастен към случая с Марков е агентът на Първо главно управление Франческо Гулино – „Пикадили”, който е изведен от разузнаването в Дания като антиквар.

Архивните документи показват, че в началото на 1978 г. агент „Пикадили”, който по това време не извършва никакви агентурни задачи, е извикан по спешност в НРБ, където в ПГУ му е проведено специално обучение. Организирана е и среща с началника на ПГУ ген. Васил Коцев. „Пикадили” е изпратен в Лондон, който след 1978 г. никога повече не посещава.

След тази година неговото материално състояние значително се подобрява. Закупува голяма галерия в центъра на Копенхаген, нов микробус и кон за езда. „Пикадили” е награден с орден от МВР-ДС, а в НРБ разузнаването му организира почивки на планина и море.

Той е локализиран в Копенхаген през 1993 г. и разпитан в датската столица в продължение на 12 часа от детективи, разследващи убийството на Георги Марков от Скотланд ярд и българското следствие.

След разпита Дания официално поисква от България досието на „Пикадили”, за да може да го задържи и предаде на Великобритания за разследване по случая от 1978 г. Българската прокуратурата обаче отказва да предаде исканите документи и по този начин блокира международното разследване.

В същото време Гулино-„Пикадили” напуска Дания и се установява в Австрия.

Коментари

Франческо Гулино

Историята на агента Пикадили започва през 1971 година, когато е арестуван на Централна гара, пренасяйки наркотици. След това е бил изправен пред избора да влезе за 15 години в затвора, или да работи за Държавна сигурност. Така е според книгата, която е написана за него от Христо Христов.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.