Паметник на убития от българските и съветски тайни служби писател Георги Марков бе открит официално на столичния площад "Журналист". 25 години след падането на тоталитаризма най-сетне човекът, прославил със смъртта си "българския чадър", беше почетен и признат. Според друг известен дисидент от годините на комунизма - писателят Димитър Бочев, това "историческо закъснение" при откриването на паметника го прави още по-актуален.

"Закъснението говори за една много печална истина – българинът винаги е страдал от недостиг на чувство за историчност. Истината за нас самите винаги е идвала от чужбина – било от "Свободна Европа", било от чужди медии, било от български писатели, творили в чужбина", каза на откриването Бочев.

Трима президенти на България от посттоталитарния период - Желю Желев, Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, също почетоха паметта на писателя.

Президентите Желю Желев, Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, заедно с Йорданка Фандъкова
и доскорошния служебен министър Мартин Иванов.

"Словото на Георги Марков освобождаваше духовно българите още преди рухването на комунистическия режим. За мен е огромна чест да присъствам на откриването на закъснял за времето си паметник - с него почитаме делото на един от най-талантливите български писатели, работили по времето на комунистическата диктатура. Със своето остро перо и мощен глас Георги Марков се превърна в най-яркия пример за избора между свободата и примирението. Годините, когато тоталитарната власт беше лишила българските граждани от основни човешки права и достойнство”, заяви президентът Плевнелие пред бронзовата фигура в цял ръст, изработена по идея на скулптора Данко Данков.

Тази година се навършват 85 години от рождението на писателя. Инициативата за паметника е на комитета "Памет за Георги Марков", а финансирането е осигурено от американската фондация "Сейнт Джордж фаундейшън", създадена от политическия емигрант д-р Георги Лазаров.

"Надявам се този паметник да служи като мост за следващите поколения, които да преоткриват делото на Георги Марков, за да не се превръща България никога повече в заложник на каквато и да е тоталитарна власт. Нека да си дадем сметка, че комунистическият режим, колкото и да беше силен и нечовешки, не успя да отнеме най-важното на човека – неговата свобода", заяви още Росен Плевнелиев.