Доскорошният депутат от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков прогнозира днес, че правителство на "Има такъв народ" (ИТН) ще управлява най-много осем месеца и след това ГЕРБ и лидерът му Бойко Борисов ще се върне на власт "на бял кон".

"Тия ще я съсипят (страната) за 8 месеца и ще се върнеш отново, защото други спасители няма", е казал Марков на Борисов след изборите според разказаното от първия днес пред БНТ.

Кристиан Вигенин от БСП пък потвърди днес, че партията му е готова да подкрепи правителство на ИТН, без да бъде част от него.

„Ключът дали ще има избори, или ще има кабинет е в ръцете на „Има такъв народ“. Макар и да има мълчание от тяхна страна, се надявам да има екип, който работи по политиките - каза пред БНР Вигенин, който е избран за депутат в 45-ото Народно събрание. - Няма да се молим за съставяне на правителство или да сме част от управленска конфигурация. Ако се иска от нас подкрепа, ще я дадем. В този парламент има благоприятна конфигурация, която позволява постепенно разграждане на модела на ГЕРБ, на прекъсване на сливането между партия и държава... Но не трябва да се подценява машината, която изгради ГЕРБ, и огромните ресурси, с които разполага“.

Вигенин заяви, че БСП няма да бъде партията, която ще стане причина за нови избори бързо и веднага:

„Отговорност е да бъдеш народен представител в това Народно събрание, което се очертава. - каза той. - Ще ни трябват много разум и мъдрост, за да излезем по най-добрия начин от така създалата се ситуация. Нашата отговорност е да направим възможност това подреждане на политическите сили да доведе до действия, полезни за страната... БСП не омаловажава загубата и хората имат трезв анализ на случилото се. Очаквам да има събиране на партията. Този, който е решил да отпише БСП, бърка. Изправяли сме се и от по-трудни политически ситуации“. 

Колегата му от БСП проф. Георги Михайлов каза пред Нова телевизия, че всяко правителство в новия парламент без това на ГЕРБ може да реши проблемите, пред които сега е изправена страната ни:

„България има нужда от правителство, ние се намираме в един много сериозен период от нашата история. Светът навлиза в сериозна икономическа криза, заедно с това в сериозна икономическа трансформация, има изключително сериозни проблеми да решава България в следващите 1-2 месеца - каза Михайлов. -  Тоест, имаме нужда от правителство, което да решава тези неща. Всяко правителство, освен това на ГЕРБ, може да реши тези проблеми".

С по-различен нюанс в оценките си се изказа обаче в предаването "Политически некоректно" на БНР членът на Изпълнителното бюро на БСП в оставка Крум Зарков:

„Заявката за подкрепа за правителство на Слави Трифонов е непремерена... Трябва да запазим достойнство, като заявим политическите темели, които за нас са важни... Всички сега бягат от отговорността кой ще е виновен за най-вероятните бързи предсрочни избори. Отговорността се носи пропорционално на изборния резултат“. 

Зарков коментира и вътрешното състояние на БСП след изпадането ѝ да нивото на трета политическа сила в изборите на 4 април:

„Основната политическа причина (за това - б.р.) е в амбивалентното поведение към кандидатурата на президента Румен Радев. Трябваше да заявим еднозначно подкрепата си към него... Прекият избор на лидер на БСП е важна реформа, която извършихме. Но ние не станахме свидетели на консолидация, а на продължаващо разделение. Партията ни има необходимост от консолидация... БСП няма толкова нужда от лидер, колкото отново да заприлича на общност. Това важи и за България. Трябва ни ръководител, който да освободи потенциала на хората“. 

Според Зарков, въпреки че наскоро е била пряко избрана от партийните членове, „Корнелия Нинова ... трябва да признае, че лидерският въпрос е отворен“.