Група от около 20 протестиращи нахлу в Единбургския замък в Шотландия. Те обявиха, че "превземат" историческата забележителност въз основа на клауза 61 от Магна Харта.

Това се е случило във вторник вечерта, като останалите посетители били евакуирани, след като демонстрантите навлезли на територията на замъка без билети, предава "Гардиън". Шеф на местната полиция по-късно съобщи, че служител на реда е бил леко ранен при арестуването на един от демонстрантите.

Протестиращите заснемат щурма си в 13-минутно видео, качено във Фейсбук. В него жена обяснява, че замъкът "принадлежи на народа" и че демонстрантите "връщат властта си". Тя допълва, че шотландците са "били лъгани през целия им живот" и че "сградата принадлежи на нас, ние си върнахме замъка". Основната мисия на групата пък била да "възстанови върховенството на закона".

След това се включва мъж, който заявява:

"Предателството продължава твърде дълго време, не може да стоим отстрани и да позволим на всички да загинат заради глупавото законодателство и тиранията на правителството, така че нека си върнем всичко, не само замъка".

После във видеото се появява полицейски служител и протестиращата жена му казва, че демонстрантите поемат контрола над замъка въз основа на клауза 61 от Магна Харта.

С приемането на Великата харта на свободите през 1215 г. е създаден съвет от 25 барони, които следят дали крал Джон Безземни се съобразява с Хартата. В случай, че в 40-дневен срок монархът откаже да се съобрази, след като е бил уведомен за нарушение, бароните имат право, съгласно клауза 61, да изземат замъците и земите му.

Един от многото юридически проблеми за протестиращите е, че Магна Харта никога не се е прилагала в Шотландия.

Документът е приет почти 5 века преди Англия и Шотландия да се обединят. Въпросната клауза 61 е отменена още през 1216 г., уточнява Би Би Си.