Ако главният прокурор Иван Гешев не се отзове на решението на парламента да го извика, ще последват правни действия, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов след днешното извънредно заседание на НС, чиято основна тема бяха кадрите с полицейско насилие над протестиращи.

"Ако той не го направи, има последващи правни действия, които ще бъдат предприети, за да бъде освободена България от този персонаж", заяви Иванов.

На въпрос какви ще са те - имайки предвид факта, че НС няма правомощия да задължи магистрати да се явяват - той каза само "стъпка по стъпка".

Според него днешното заседание, на което народните представители основно критикуваха управлението на Бойко Борисов и обвиниха него за насилието на протестите, е било важно, тъй като "парламентът трябваше да покаже, че вижда определени факти" - такива за брутално потъпкване на гражданското право на протест. Иванов е доволен и от приетата декларация на НС, от която обаче няма правни последици.

Съпредседателят на ДБ коментира и евентуални преговори за правителство при третия мандат, който може да бъде връчен на БСП, ИБГНИ или на неговата формация. 

 "Абсолютна предпоставка е участието на "Има такъв народ", защото без тях не излиза аритметиката", заяви той, а по повод оплакванията на ИТН, че са били "предадени", заяви: "Време е да престанем с детинщините."

Според него, ако  хората на Слави Трифонов не разбират принципните въпроси защо се водят преговори, трябва да обяснят защо изобщо се явяват на избори.

Ще преговаряме с всички освен с ГЕРБ и ДПС, добави той, и подчерта, че в рамките на разговорите може да се намери решение за всички ограничения, претенции, очаквания, които имат различните участници, стига да има воля за излъчване на правителство, което да изкара до пролетта.