България влезе в оранжевата зона по разпространение на COVID-19.

14-дневната заболеваемост достигна 113 на 100 000 души.

В половината области на страната заразените са над 100 на 100 000 души.

Бургас е областта с най-много инфектирани - 183 на 100 000. В София - град заразените са 148 на 100 000.

Министерството на здравеопазването ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка и след края на август, каза пред БНТ зам.-министър Александър Златанов.

До дни се очаква дискусия за евентуално въвеждане на по-строги мерки срещу коронавируса. По думите на Златанов, въпреки че вече сме в оранжевата зона, все още не са изпълнени всички показатели за въвеждане на по-строги мерки.

Според  приетия от здравното министерство COVID план страната мина във втора фаза - когато заболеваемостта на 14-дневна база надхвърли 100 души на 100 хил. Сред допълнителните критерии са посочени - повишаващ се брой на приетите в болница и в интензивни отделения, което е налице. И достигане на заетост на болничните легла - над 2500 (в момента според Единния информационен портал са хоспитализираните са 1548, в интензивни отделения са 141.). Взема се предвид също процент на положителните тестове, разпространението на "будещи безпокойство" варианти на SARS-CoV-2, напр. Делта вариант, като се взема предвид и обемът на секвениране. (Според разпространената в понеделник от НЦЗПБ информация от 85 клинични проби, които са били секвенирани при последната изследвана партида, 84 са с Делта варианта.)

 
Според плана при влизане в оранжевата зона в заведенията "обслужване на открито и закрито се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета им и носене на защитни маски за лице от персонала (при персонал под 10 души, всички от които притежават сертификат за ваксинация или преболедуване, маските не са задължителни)". До 30 на сто трябва да е заетостта при различните дейности на закрито.

Той припомни, че всяка област може да реши дали са затегне противоепидемичните мерки.

Под 30% са заетите легла за лечение на неусложнени пациенти и настанените в интензивни отделения.

Обсъждат се няколко варианта за началото на учебната година в условията на епидемия. Прогнозата на Златанов е, че учениците ще тръгнат на училище по график и ще редуват присъствени и онлайн часове.