Час и половина отне на Народното събрание да приеме предложението за създаване на временна комисия, която да разследва незаконното строителство в полуостров "Буджака", Созопол. Това стана въпреки факта, че всички партии заявиха готовност да одобрят комисията и да се включат активно в установяването на незаконосъобразни действия и бездействия в защитената територия "Колокита", към която е полуострова.

Темата за нередности при строителството в "Буджака" бе повдигната от ДПС покрай създаването на временната комисия за разследване на "Росенец", където се намира т.нар. летен Догансарай, резиденция на почетния председател на партията Ахмед Доган. Предложението за създаване на комисията пък бе внесено от ГЕРБ, после оттам го оттеглиха - след като ДПС внесе свое.

Причината - на "Буджака" се намира вилата на съиздателя на "Икономедиа" Иво Прокопиев, който Движението атакува от парламентарната трибуна всекидневно.

Дебатът пламна, след като лидерът на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че от ДБ ще подкрепят създаването на комисията, но каза още:

"Тази тема се ползва като пропагандно мероприятие, което отбранява състоянието на България, в което имаме фасадна демокрация, което е прието да имаме конструкция, която се нарича "дълбока държава". Никога в България реалната власт не бе отвоювана от структурите, които я управляваха по време на тоталитарния режим. ДПС има структуроопределяща роля за изграждането на българския режим на фасадна демокрация и дълбока държава зад тази демокрация, това започва от ролята на Държавна сигурност преди и след промените, които са свръхпредставени в ДПС и продължава до днес."

А това му даде повод и да критикува "Има такъв народ" за начина, по който се опита да състави правителство, което отприщи хората на Слави Трифонов да скочат в контраатака, заедно с ДПС.

"Проблемът с Буджака не е проблем на “Демократична България”, а проблем на вас с ДПС. Защо трябва да подпиша вашата комисия, а да не подпиша комисията, която ще проверява този, който взема вашите решения, попита Радостин Василев от ИТН.  - Вие се опитвате да ни причислите като съюзник на ДПС. Загубихте в наше лице достоен партньор, и ще останете изолирани в следващия парламент."

Според ДПС пък от "Демократична България" демонстрират, че са част от "една олигархично-медийна НПО организация".

"Вашият дневен ред се диктува от Буджака", отсече Халил Летифов.

Христо Иванов отвърна на ИТН, отбелязвайки, че "с голямо усилие навлизате в опорните точки на ДПС". Това обаче си е наука, отбеляза той.

"ДПС се снима след евроизборите с изданията на Пеевски, след това с хора с фланелки с Пеевски. Тези издания - това е една доктрина, разработвана много години. След като сте решили да ставате нейна платформа с подписването на този документ, обслужвате пропагандата на ДПС", обобщи той.

Николай Хаджигенов от ИБГНИ отбеляза:

"Бих искал да изразя учудването си, че този парламент все повече започва да прилича на едно грозно шоу, на един цирк. Бих искал да изразя възмущението си от един факт. Няма как правосъдието след падането на Бойко Борисов да бъде в услуга на някого. Това е причината, поради която ние се борихме и застанахме тук. Правосъдието не може да е в името на нечий интерес, дори и в името на Христо Иванов. Правосъдието ще бъде за всички. Ние ще подкрепим комисията за Буджака, защото става дума за върховенството на закона. Хванете ги олигарсите, намерете проблема, изяжте ги с парцалите."

Дебатът достигна своя връх, когато острието на ДПС Йордан Цонев се включи.

"Г-н Иванов тук налучка какви са целите на тази комисия - да покаже корените на дълбоката държава, корените на задкулисието, защото те не са от 2009, 2013, 2017, те са от 1997 г., даже малко отпреди това, когато структурите на г-н Сорос бяха направени от г-н Луканов", отбеляза той.

И заяви, че като очевидец е видял как част от СДС тогава била сатанизирана от друга част на СДС, което било зародиша на "дълбоката държава". Цонев не пропусна да разказва стари истории от кафявата преса:

"Иво Прокопиев, кръга "Агнешки главички", и зараждащата се тогава енджио (англ. съкр. NGO - НПО или неправителствена организация - б.р.) дълбока държава, структурите на Сорос. И последното решение на Евдокия Манева е да извади Буджака от защитените територии и да го пусне на олигарсите. И там го няма Пеевски, няма го Цонев. Разбира се, Прокопиев е там, как задкулисие и дълбока държава без него", добави Цонев.

Той не пропусна да обвини и Христо Иванов, че родителите му са били ръководители в тоталитарната държава преди 10 ноември. И призна, че децата не носят отговорност за постъпката на родителите си, но "ако не правят като тях".

"Вие знаете, поне 10 човека има тук, които са от видни комунистически фамилии. И сега вие ни учите на демокрация, на лустрация, прощавайте, но това е върховна наглост. Когато г-н Доган има златен знак, златен медал от Конгреса на САЩ - за приноса му за членството ни в НАТО и мирния преход на България", отсече той.

Христо Иванов го пресече с включването на Пеевски в санкциите по закона "Магнитски", а Антоанета Цонева отбеляза, че ИТН, ГЕРБ и ДПС имат едно солидно мнозинство от 158 души.

"Което иска какво - да фалшифицират реалността. Да има две привидно огледални комисии. Комисията за Буджака трябва да бъде комисията за огледналните сараи на Росенец."

Филип Станев от ИТН се опита да внесе малко хумор в спора:

"Не правете "Има такъв народ" заложник на вашите спорове. Вие не сте Джулия Робъртс. Е, да, г-н Цонев прилича на Мел Гибсън. Когато две магарета си мерят Буджаците, не заставай между тях."

Арман Бабикян от ИБГНИ също се опита да разведри обстановката:

"Само аз тук съм виждал Сорос на живо. Нищо не ми направи. И вила не получих. И медии не получих. Не станах и банкер. Зад всеки Сорос може би има някаква друга идея. Зад всеки залив има. Спрете да си мерите заливите."

Последва още час "дебат", в който ДБ основно критикуваше ИТН за начина й на съставяне на правителство, а хората на Трифонов отвръщаха със същите реплики за "предателство", които повтарят в медиите от вчера.

Председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов обвини Христо Иванов, че е искал да кадрува, макар да каза само, че Иванов е заявил, че иска да знае имената на министър-председателя и кабинета. Дясната ръка на Слави призова и от ИБГНИ да докажат, че ИТН има нещо общо с ДПС.

В крайна сметка комисията бе одобрена напълно единодушно. За председател бе избран Джевдет Чакъров от ДПС, а зам.-председател ще е Любен Дилов-син от ГЕРБ.