Американски специален пратеник призова талибаните да спрат офанзивата си и да се върнат към преговорите, пише "Индипендънт".

Изданието отбелязва, че специалният пратеник на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад е предупредил вчера от Доха, че всяко правителство, което дойде на власт със сила в Афганистан, няма да бъде признато от международната общност.

Вестникът допълва, че това става на фона на изразено от шест държави членки на ЕС (Австрия, Дания, Германия, Нидерландия, Гърция и Белгия) желание да избегнат нов масиран наплив на афганистански мигранти, както и на предупреждение от тяхна страна в тази връзка да не бъде спирано депортирането на кандидати за убежище оттам. "Индипендънт" коментира, че ЕС се изправя пред дилема по този въпрос, тъй като все повече афганистански кандидати за убежище приближават границите на членуващите в него държави, а самите държави членки са обезпокоени да не се повтори миграционната криза от 2015/2016 г., поставила под натиск социалните системи и сигурността.

Американски официални лица предупреждават, че падането на афганистанската столица може да дойде по-рано от очакваното, съобщава "Вашингтон пост".

Изданието отбелязва, че правителството на Байдън се готви за възможността афганистанската столица да падне по-рано, отколкото се е допускало само допреди няколко седмици. Това е така, тъй като стремителният разпад в сферата на сигурността в Афганистан е наложил да бъде променена консервативната разузнавателна оценка, че Кабул ще бъде превзет от шест до 12 месеца след изтеглянето на американските войски, заявиха пред изданието запознати.

По думите на единия от цитираните източници армията на САЩ вече допуска възможността това да се случи до 90 дни, а според други това може да стане и до месец. Отбелязва се, че в момента според някои мнения обстановката в Афганистан е значително по-влошена, отколкото е била през юни, когато е била направена прогнозата за "от 6 до 12 месеца". В статията се отбелязва също, че във връзка с изтеглянето на силите на САЩ, което ще приключи до 31 август, американската подкрепа за правителствените сили е намаляла, както и че ако президентът Джо Байдън не промени политиката си, нанасяните сега ограничени американски въздушни удари по талибаните може изобщо да спрат със завършването на изтеглянето.
САЩ напускат Афганистан, но историята показва, че може да им е трудно да останат настрана, гласи заглавието на коментарна статия по темата в "Ню Йорк таймс".

В материала се отбелязва, че преди десетилетие американското изтегляне от Ирак е проправило пътя за "Ислямска държава". Ще изиграе ли изтеглянето от Афганистан същата роля и за талибаните, пита авторът и коментира, че сега това е възможен сценарий в Афганистан, където заповедта на президента Байдън за прекратяване на най-дълго продължилата война в историята на Америка е довела до бързо настъпление на талибаните.
В статията се отбелязва, че предизвикателството да се постигат американските интереси в сложни и далечни общества като Афганистан и Ирак тормози хората, които вземат политическите решения и в двете водещи американски партии, още откакто преди близо две десетилетия президентът Джордж Буш-син обяви "войната срещу терора".

Афганистан поиска санкции срещу талибаните, а бунтовниците превзеха още територии, пише "Уолстрийт джърнъл".

В интервю за изданието афганистанският външен министър Мохамад Ханиф Атмар призовава за връщане на международните санкции срещу командирите на талибаните. Вестникът посочва, че разговорът се е състоял на фона на превземането от ислямистите на още три провинциални столици, с което те са затегнали още по-силно хватката си върху страната и се готвят за настъпление срещу Кабул.

Атмар заявява, че офанзивата на талибаните е в нарушение с ангажиментите, поети от тях пред САЩ в Доха миналата година, които предшестваха американското изтегляне. Затова по думите му е нужен категоричен отговор от международната общност, както от САЩ, така и от другите страни чрез връщане на санкциите на ООН срещу главатарите на бунтовниците, забраняващи им например да пътуват, но и чрез употреба на военна сила срещу групировката. "Това е заплаха за международния мир и сигурност", допълва министърът, а вестникът отбелязва, че на този фон цивилни бягат към Кабул.