"Лудогорец" е на плейофа за влизане в групите на Шампионската лига, след като елиминира колоса "Олимпиакос" - традиционен участник в основната фаза на милионерския турнир.

"Орлите" поставиха фаворизирания атински гранд на колене - 2:2 и 4:1 след дузпи в Разград (1:1 в първата среща). Чака ги шведския "Малмьо", изхвърлил "Рейнджърс" с ново 2:1, този път в Глазгоу. Ако отпадне, "Лудогорец" влиза директно в групите на Лига Европа, но вече си заработи минимум 5 милиона евро. При нов триумф следват групите на ШЛ.

Мачовете с "Малмьо" са на 17 и 24 август, първият е в Швеция.

Бившият френски национал Матийо Валбуена пропусна при дузпите, а вратарят Кристиан Кахлина спаси друг от опитите. Лудогорци бяха безгрешни. Така тимът на Валдас Дамбраускас записа една от големите си крайни победи в своята история.

Общо от двата мача, той бе по-класен и доминиращ от "Олимпиакос", можеше да спечели още в Атина.

Ян М'Вила откри в 30-ата минута, а през първото полувреме "Олимпиакос" бе по-добрият отбор.

"Лудогорец" бързо коригира това след почивката. Българският тим натисна и принуди Семедо нескопосано да си отбележи автогол в 48-ата.

В 56-ата Кирил Десподов получи дузпа, за каквато претендираше в края на първото полувреме и Пиерос Сотириу хладнокръвно реализира за 2:1.

Малко след това съдията Орел Гринфелд отсъди наказателен удар и за гостите, а малко по-рано бе дал корнер. В ситуацията Клод Гонзалвеш изчисти топката, но може би докосна и главата на играч на "Олимпиакос", поне това реши реферът.

Стигна се до огромно прекъсване заради смяна в редиците на гръцкия тим и грешка на Гринфелд, който вдигна жълт и червен картон на Оливие Вердон.

Защитникът обаче не бе имал първо предупреждение. Протестите на "орлите" и намесата на асистентите на главния арбитър го принудиха да ревизира отсъждането си - само жълт.

А Ел-Араби изравни от 11-те метра. Валеше проливен дъжд, започнал да се излива в Разград още през първите 45 минути.

Нататък "Лудогорец" продължи да бъде по-активният отбор. Кирил Десподов, който развинти "Олимпиакос" през цялата вечер, можеше да направи 3:2. На два пъти.

Няколко минути преди края Десподов изработи втори жълт и червен картон (вече напълно резонно и по правилата) на Ба, така грандът от южната ни съседка остана с човек по-малко.

Натискът на "зелените" до края не се увенча с ново попадение и се стигна до продължения, тъй като правилото за гол на чужд терен вече не е валидно в турнирите на на УЕФА. Ако го имаше, "Лудогорец" щеше да отпадне при 2:2.

Двата отбора размениха по едно полувреме, но "орлите" бяха отчетливо по-добри през втората част. Проблемите им преди почивката дойдоха от променаната схема с трима централни защитници и пасивните действия, помогнали на "Олимпиакос" да е по-активният отбор.

Нанатък обаче се видя, както и преди седмица в Атина, че балканският колос никак не е страшен и непреодолим.

В продълженията преобладаващо се игра пред вратата на "Олимпиакос", който с човек по-малко се бранеше, но на моменти не се отказваше и да атакува. Имаше удари от страна на домакините, центрирания от гостите, но нов гол не падна и балканският спор трябваше да бъде решен с дузпи.

При дузпите

Пиерос Сотириу ("Лудогорец") - гол, 1:0

Матийо Валбуена ("Олимпиакос") - пропуск, топката лети над вратата, 1:0

Алекс Сантана ("Лудогорец") - гол, 2:0

Ахмед Хасан ("Олимпиакос") - Кахлина спаси! 2:0 за "Лудогорец"!

Оливие Вердон ("Лудогорец") - гол, 3:0

Кени Лала ("Олимпиакос") - гол, 1:3

Сисиньо ("Лудогорец") - гол, 4:1! "Лудогорец" е на плейофа за Шампионската лига!

В Глазгоу тимът на "Малмьо" спечели с обрат и с човек по-малко срещу "Рейнджърс" - 2:1. Алфредо Морелос откри за домакините и резултатът от двете срещи бе изравнен - 2:2. В края на първото полувреме Бонке Иносент от "Малмьо" получи втори жълт и червен картон.

Съотборниците му обаче нанесоха бърз двоен удар след почивката и показаха, че превъзхождат шампиона Шотландия - Антонио Чолак реализира в 53-тата и 58-ата.

Напред продължават "Бенфика" (елиминира "Спартак" Москва с общо 4:0), "Динамо" Загреб ("Легия" Варшава - 2:1), "Йънг Бойс" (3:1 над "Клуж"), "Шахтьор" Донецк (4:2 с "Генк"), "Ференцварош" (2:1 със "Славия" Прага), "Монако" (3:1 над "Спарта" Прага), "ПСВ Айндховен" (4:0 с "Мидтиланд")...

Голямата изненада хвърли молдовският "Шериф" (Тираспол), който се справи с "Цървена Звезда" - победа с 1:0 днес, общо 2:1.