Националният план за справяне с пандемията не изисква налагането на допълнителни ограничения в София. Това съобщиха от здравното министерство.

И допълниха, че изнесената от РЗИ информация, че София навлиза в червената зона и предстоят нови ограничения, не отговаря на истината.

Малко преди това директорът на столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев обяви пред бТВ предстоящо въвеждане на по-строги противоепидемични мерки в София. И допълни, че се очаква се това да стане със заповед на министъра на здравеопазването по-късно днес. 

Според Пенчев посетителите във фитнес зали, киносалони, ресторанти, театри и други закрити обществени места щяха да бъдат ограничени до 30% от общия брой места вместо 50 на сто, както е сега. 

Той обяви и ограничения в работното време от 06.00 до 23.00 ч. на всички барове, кафенета, ресторанти, игрални зали и нощни заведения.

Пенчев каза още, че търговските центрове (моловете) остават отворени, но ще се следи внимателно за спазване на наложените и в момента мерки.

И допълни, че за семейни събития на закрито ще  бъдат допускани до 50, а на открито - до 100 души.

В обекти, където персоналът вече е имунизиран, служителите ще могат да продължат да работят без носене на маски, каза още Пенчев.

Директорът на РЗИ - София отново апелира гражданите да се ваксинират сега, за да бъде избегнат нов пик и последващ локдаун през есента, визирайки отправеното ден по-рано предупреждение от страна на доцент Ангел Кунчев.

Според д-р Пенчев, на база на направено изследване, едва 0,06% от вече ваксинираните в столицата са заболели от COVID-19, като само 10 от тях са попаднали в болница, при това в леко състояние.

Браншът: Обявиха убийството на туризма!

Очаквано - реакция на казаното от Пенчев дойде веднага от Конфедерацията на българския туристически бизнес. От организацията изпратиха отворено писмо, пълно с гневни реплики, сред които отличаващите се "Убийство на туризма", "псевдо борба с епидемията", "популизъм" и други. 

"Популизмът и псевдо борбата с епидемията отново взимат връх! Пак се бием с брашно срещу вятърни мелници. По средата на лятото имитираме мерки, които буквално закриват туристическия сектор. Достойно продължение на политиката на временния здравен министър Стойчо Кацаров. Сякаш напук ръководството на служебното здравно министерство се готви да затвори огромна част от българския туризъм и стартира от София чрез подопечното й СРЗИ. За съжаление, намеренията им не са да спрат до тук", пишат от бранша. 

В писмото си те директно се обръщат и към президента Румен Радев, когото нариат съучастник в "убийството на българския туризъм". 

"Това, което се случва е грозно и е лишено от всякаква логика. Това е дискриминация в най-директния й вид. Това е геноцид не само над работодателите и трудещите се в българския туристически сектор, но и срещу всички млади българи. Настояваме възможно най-бързо да отстраните от поста министър Стойчо Кацаров, защото той използва всяка останала му в министерството минута за разправа с българския малък и среден бизнес."