Хиляди граждани излязоха вчера в Берлин, за да протестират срещу наложените от германското правителство противовирусни мерки. Те нарушиха забраната за събирания, което доведе до сблъсъци с полицията и задържането на около 600 демонстранти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Местните власти забраниха няколко протеста през уикенда, но демонстрантите в Берлин не се подчиниха на разпорежданията. Столичната полиция разположи над 2000 полицаи, за да разпръснат демонстрациите.

Протестиращи срещу COVID мерките минаха по Бисмаркщрасе в Берлин. Снимка АП/БТА

 

Докато тълпите преминаваха от берлинския квартал Шарлотенбург през парка "Тиргартен" към Бранденбургската врата, полицията предупреди с високоговорител, че ще използва водни оръдия, ако протестиращите не се разпръснат.

Въпреки, че броят на новите случаи на коронавирус в Германия остава нисък в сравнение със съседните страни, Делта вариантът доведе до скок на инфекциите през последните няколко седмици. Вчера бе съобщено за 2097 нови случая, което е с над 500 повече от предходната неделя.

"Те опитаха да пробият полицейския кордон. Това доведе до използването на сълзотворен газ, на палки и физическо насилие", съобщи в "Туитър" полицията в Берлин, цитирана от Франс прес.

Говорител на полицията посочи, че 5000 души са взели участие в протеста и че над 600 са били арестувани.

Полицаи арестуват демонстрантка на протестите срещу COVID мерките в Германия. Снимка АП/БТА

 

Демонстрацията бе организирана от движението "Кверденкер" ("Нестандартно мислещи"), което се наложи като основен критичен глас срещу санитарните рестрикции в Германия. Движението е съставено от привърженици на конспиративни теории, антиваксъри, крайнолеви и крайнодесни.

Някои демонстранти издигнаха плакати с надписи "Свобода" и "Не на диктатурата на Короната". Малцина носеха маски.

Германия облекчи през май много от въведените заради коронавируса ограничения, в това число отвори ресторантите и баровете. Все още обаче много дейности като храненето в ресторанти на закрито или отсядането в хотел изискват удостоверение за ваксинация или отрицателен резултат от тест за коронавирус.