Около 10 минути - толкова отне на Народното събрание да приеме създаването на временна анкетна комисия, която да разследва  "действията и бездействията" на институциите за разследване на значителна корупция и злоупотреба с държавни институции, довели до налагането на санкции по глобалния закон "Магнитски" от Министерството на финансите на САЩ на лицата Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков и техни дружества.

Още по-любопитното - решението комисия да се рови в продължение на 3 месеца по казуса бе прието с пълно единодушие от шестте партии в парламента, без нито един глас "против" и без нито едно изказване в пленарната зала. Опит за интрига имаше само около това кой да бъде председател на въпросната комисия.

ДПС, въпреки че бившият депутат от партията Делян Пеевски е сред санкционираните по закона "Магнитски", предложи за поста юриста Хамид Хамид. "Има богат юридически и парламентарен опит", мотивира се зам.-председателят на ПГ на Движението Халил Летифов. Закономерно, идеята не бе приета. 

ГЕРБ също поискаха председателския пост - за Даниел Митов. И това закономерно не мина, а съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов все пак припомни преди вота, че ще се проследяват "действията и бездействията" по отношение на корупцията на държавни институции по време на управлението именно на ГЕРБ.

Начело на комисията в крайна сметка ще бъде Надежда Йорданова от "Демократична България", решиха депутатите с мнозинство. Това е и парламентарната група, поискала въобще създаване на комисия и вкарването на историята "Магнитски" и санкциите срещу български граждани в Народното събрание. 

Останалите й членове са: Иво Атанасов и Андрей Михайлов (ИТН), Тома Биков и Даниел Митов (ГЕРБ), Филип Попов и Димитър Дачев (БСП), Атанас Славов (ДБ), Хамид Хамид и Цветан Енчев (ДПС), Мария Капон и Татяна Дончева (ИБГНИ).