Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

За пълна прозрачност при процедурата по разглеждане във Висшия съдебен съвет (ВСС) на доклада на вътрешния министър Бойко Рашков за образуване на дисциплинарно производство на главния прокурор Иван Гешев призова днес от парламентарната трибуна съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

Призивът му дойде на фона на започващото в този момент заседание на ВСС по искането, внесено от правосъдния министър Янаки Стоилов.

Това предизвика ответната реакция на ДПС, като "закачката" между ДБ и Движението започна още във вчерашния първи ден на 46-ото Народно събрание, в което Иванов говори за "Сарайски модел" и за загуба на суверенитет заради закона "Магнитски" и посещенията на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и на този на ГЕРБ Бойко Борисов при турския президент Реджеп Таийп Ердоган.

Йордан Цонев от ДПС реши да обяви, че парламентарната група на партията ще участва във всякакви консултации, в т.ч. по съдебната реформа. Посочи още, че от Движението вземали под внимание всички международни препоръки, в т.ч. на Венецианската комисия и са минавали поправки в парламента и с неговите гласовете.

"Тук обаче се отварят две теми - искаме ли независима съдебна власт или искаме съдебна власт, зависима от други държави. 

Ако искаме да говорим за уронване на престижа на съдебната власт - къде е Лозан Панов? Той не участва ли в политически събития, не участва ли в редица форуми (...)" - зачекна любимата контратема на Движението, когато има брожения срещу Гешев - с председателя на ВКС.

"Почетаеми юристи, къде в "Магнитски" е принципът за невинност до доказване на противното, къде е състезателният процес, къде са доказтелствата за вина, къде е защитата?" - продължи Цонев, като както е известно, под "ударите" на американския закон попадна и бившият депутат от Движението - бизнесменът Делян Пеевски.

По думите на Цонев "нашето партньорство с Щатите ще продължи и за вбъдеще, но защо и кой позволява на българското правителство да пренася законодателството на САЩ на българска територия, след като такова няма и в ЕС".

Затова от ДПС щели да внесат искане за изслушване на финансовия министър Асен Василев - да каже въз основата на кой закон служебното правителство обяви списъка със свързани със санкциите по "Магнитски" лица и фирми.

За да опонира на Цонев излезе Николай Хаджигенов ("Изправи се БГ. Ние идваме"). 

"Независима съдебна система - вие сериозно ли?! Някои от нас познават системата отвътре, не отвън.

Процедурата във ВСС и "Магнитски" не са обвинение. Презумпция за невиновност - вие сериозно ли?!

Дами и господа, това не е наказателен процес. 

Няма да допуснем ВСС в този му състав да продължи да прави свинщини", заяви.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.