Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ваксини има за всички, но мотивационните кампании не дават по-голям резултат. Това каза служебният премиер Стефан Янев по време на парламентарния блиц-контрол.

"Кризата и разпространението на вируса има основание да ни притесняват. Говорим за Делта вариант, предполага се, че вървим към поредна вълна", каза Янев.

Той каза, че напълно ваксинирани са над 1 млн. българи, с което България е на последно място в ЕС по този показател.

Янев каза още, че в министерството на здравеопазването се прави анализ колко хора реално са преболедували.

Премиерът допълни, че се обсъждат всички аспекти на проява на подобна криза - подготовка на болниците, прилагане на допълнителни мерки, наличие на медикаменти и др.

"Утре при президента ще се разисква план за евентуална криза", каза още Янев.

Той допълни, че правителството е обмисляло да създава стимули за ваксинация - например ваучери за туризъм, с които да се подпомогне и този бранш, който страда заради ограниченията. Янев обаче обясни, че служебното правителство има ограничени възможности да борави с бюджета. И допълни, че парламентът би могъл да помисли по тази тема при евентуална актуализация на бюджета.

Янев каза, че усещането за нова вълна е най-вече сред медиците. Според него обаче вероятно до края на месец август ще има тенденция за влошаване на ситуацията.

"Здравната ни система е по бели гащи", заяви Костадин Ангелов (ГЕРБ), бивш здравен министър.

Според него има дълбока криза с мотивацията на медиците.

"Това е гавра и цинизъм с българите лекари, сестри и санитари. Къде е здравния министър? Той е в отпуска, във ваканция, на море. В хода на COVID вълна Стойчо Кацаров е на почивка", каза Ангелов.

"Мотивите, с които г-н Кацаров не е бил два дни на работа, са съвсем различни", отговори му Янев, давайки да се разбере, че те са лични.

Вчера обаче пресцентърът на здравното министерство потвърди пред Клуб Z, че Кацаров е в отпуска 5 дни - на практика цялата седмица.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.