Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров е в платен отпуск - от 2 до 6 август включително, т.е. през текущата работна седмица. Това научи Клуб Z след допитване до пресцентъра на здравното министерство.

Днес д-р Кацаров не присъстваше на заседанието на Министерския съвет, което бе повод за въпроса.

В рамките на краткия си мандат като служебен здравен министър д-р Кацаров се фокусира основно върху две задачи - проверки за злоупотреби в здравната система, и, по негови думи, информационна кампания за окуражаване на ваксинацията.

По отношение на  кампанията за ваксинация (по която сме последни в Европейския съюз от самото начало на имунизационния процес - б.р.) - Кацаров обещава по-активни действия от МЗ от началото на мандата си в средата на май. През юни обсъждаше правилния подход за нея с новия представител на "Уницеф" за България г-жа Кристина де Бройн. Същевременно той не спираше да твърди, че проблемът с темпа на ваксинацията е по вина на предишните управляващи, позволили да плъзне сред обществото недоверие към ваксините - въпреки факта, че самият той говореше срещу мерките и призоваваше гражданите да третират COVID-19 "като грип" през миналата година.

При опити на Клуб Z да научи повече детайли за информационната кампания, от здравното министерство дадоха обща информация за брошури, които се разпространяват в пощенските клонове, и дискусии за ползата от имунизацията, които според ведомството се организират в страната. На уточняващи въпроси за кампанията от пресцентъра не отговарят вече 2 седмици.

В последните седмици случаите на COVID-19 у нас бележат плавен ръст, според специалисти скоро ще сме в т.нар. "оранжева зона", а през есента предстои четвърта вълна на вируса.