"В момента имаме най-голямото масово подслушване на български граждани в най-новата ни история. И в най-старата - също. Това е български "Уотъргейт", буквално. Тук става въпрос за огромно количество подслушвания."

Това обяви председателят на временната комисия в парламента по разследване на полицейското насилие от протестите срещу правителството "Борисов" и главния прокурор Иван Гешев миналото лято, както и за това дали в този период лица от протестите са били подслушвани - Николай Хаджигенов (ИБГНИ). 

Днес се проведе първото заседание на комисията, като по думите на Хаджигенов "имаме три списъка със 133-ма граждани, които са подслушвани и на които знаем имената. А имало 1000 задания. "Списъците се допълват всеки ден, материали пристигат всеки ден, буквално пет минути преди заседанието пристигнаха още". Тези списъци ще бъдат декласифицирани след месец, а бюрото за контрол на СРС трябва да уведоми лицата. 

"В тези материали го няма президентът, но е публично известно, че и той е сред тях" - заяви още депутатът от ИБГНИ.

"Сред тях има журналисти – известни и не толкова известни, общественици, граждански активисти, политици, кандидати за политици, действащи политици" - допълни.

В списъка имало и човек от Софийската градска прокуратура. "Той е бивш мой клиент, когото не съм виждал може би от повече от 5 години. Връзката е известна и вероятно това е причината. Представете си какви са мащабите – от обикновени хора от площада, през прокурор от СГП и стигаме до политици. В списъка няма политици от ГЕРБ”, посочи още адвокатът, като трябваше да се разбере, че той също е слушан - явно "прикрепен" към бившия си клиент.

Подслушванията са от периода 14 юли 2020 г. до май тази година, т.е. продължили са месеци след края на протестите, в т.ч. по време на предизборната кампания и след вота на 4 април.

По думите на Хаджигенов в момента имало две досъдебни производства - навярно едното свързано с Васил Божков, и оттам са отделени материали. Посочи още вече известното - разрешенията са били издавани масово от спецсъда, искания за слушане има от прокуратурата, а те са мотивирани с архаичен текст от Наказателния кодекс - за преврат. 

Депутатът разказа и че в комисията са пристигнали записи от ГДБОП и "Вътрешна сигурност" в МВР, на които се виждало как в коридорите служители унищожават данни от прилагане на СРС - в пълен разрез със законовите разпоредби за боравене с такива материали. 

Прокуратурта пък отказвала да съдейства на комисията с мотива следствена тайна. "Тя на практика саботира работата на комисията".

От обвинението отказвали да съдействат и по отношение на записите от района на Министерския съвет - свързани с полицейското насилие. Въпреки че точно на базата на такива записи в МВР уж бяха наложени дисциплинарни наказания.