През септември Созопол отново ще стане дом на над 40 уникални културни събития, част от тазгодишната програма на 37-ото издание на Фестивала на изкуствата Аполония. Участие в един от най-големите и популярни фестивали у нас ще вземат някои от най-известните и обичани български музиканти, актьори, писатели, художници и още много артисти, които ще зарадват публиката. Пълната програма на Аполония 2021 е в официалния уебсайт apollonia.bg, а билети могат да бъдат закупени в търговската мрежа на Eventim.

Тази година под открито небе посетителите на Фестивала ще могат да се насладят на някои от най-популярните съвременни изпълнители в България, сред които Поли Генова, Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" и "Фондацията".

Освен концерти в програмата на Аполония 2021 присъстват и кино прожекции на известни български филми като „18% сиво“ на режисьора Виктор Чучков, „Като за последно“ на Ивайло Пенчев с участието на Мария Бакалова, Васил Банов и много други известни актьори. Кино феновете ще могат да се насладят още на драмата „Късата клечка“ на режисьора Димитър Петков и участието на Никола Стоянов, Китодар Тодоров, Руслан Мъйнов и др., както и още много хитови български продукции.

Логото на тазгодишната Аполония

2021-ва беше тъжна и тежка година. Отидоха си много хора на изкуството – артисти, музиканти, художници, покосени от COVID-19.

Концертът на 4 септември е спомен за големия български оперен певец – тенорът Камен Чанев. В него ще участват Иван Момиров, Кирил Манолов, Юлиян Константинов, а на 2 септември концертът на легендарната група P.I.F. ще бъде в памет на Димо Стоянов. Основателят и дългогодишен вокалист на групата внезапно напусна този свят, но остава завинаги неизменна част от българската музика. Солисти на концерта ще бъдат Влади Ампов – Графа, Влади Михайлов, Ерсин Мустафов и Дичо.

За любителите на театъра Фестивалът ще предложи редица представления, сред които моноспектакълът на Николай Урумов – „Мъжка задушница“ на Русенския театър, „Караконджул“ с участието на  Валери Йорданов на Народния театър „Иван Вазо“ и „Всичко на масата“ на театрална работилница „Сфумато“ и Васил Дуев, а началото е със „Свободно падащи истории“ с Мария Касимова-Моасе.

Корицата на Absolvo te

Посетителите ще могат също така да се срещнат с хитови български автори и да закупят техните книги, сред които и романът Absolvo te, чийто автор е носителят на Европейската награда за литература 2021 – Георги Бърдаров, премиерните книги на Георги Господинов и Найден Тодоров.

Наред с вълнуващите арт събития, които очакват посетителите на Фестивала, предстоят майсторски класове,  фотоизложба на Димитър Караниколов, срещите със заглавие „Цената на успеха“, Детска Аполония и Книжна Аполония. Всички събития от програмата ще се проведат на открито, спазвайки всички здравни мерки.

* * *

Празници на изкуствата Аполония са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация "Аполония", създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Всяка година сцените на Аполония в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства. 

Повече информация за програмата на Аполония може да намерите тук, както и на Facebook страницата и на Instagram страницата на фестивала.

Билети за Фестивала може да закупите от тук.