В последните седмици т.нар. четвърта вълна на COVID-19 започна в някои държави по света - и за радост на антиваксърите, сред заразените има и немалко ваксинирани.

Това според скептиците е доказателство, че ваксините срещу новия коронавирус не работят.

Важно е да се отбележи, че от самото начало никой не е твърдял, че ваксините срещу COVID-19 предпазват на 100%. Такива ваксини всъщност не съществуват - ежегодните грипни ваксини например осигуряват защита на около 60% от ваксинираните. Ваксината срещу едра шарка е сред най-ефективните - тя защитава 95% от ваксинираните. 

Друг важен елемент е появата на новите варианти на COVID-19, и в частност варианта "Делта". Първоначалните данни сочат, че ефективността на всички ваксини спада срещу този вариант. Но далеч по-важна е инфекциозността му, която е с около 50% по-висока от базовия COVID-19. Важен е и фактът, че "Делта" е и по-заразен за по-младите.

В последните дни един е примерът, даван най-често за "провала на ваксините" - Израел.

Израел - ваксинираната земя

В началото на годината Израел бе страната, давана като един от блестящите примери за бърза ваксинационна кампания. От първите 60 дози, поставени на 19 декември 2020 г., до 50% напълно ваксинирани бяха нужни 3 месеца. След това темпът на ваксинация се забавя, но по последни данни с една доза са вече 64% от населението, а напълно ваксинирани - 59,5%.

В добавка, до момента 853 хиляди души в страната са изкарали вируса.

В последните дни новите случаи на COVID-19 в Израел минаха 3000 дневно. И близо половината от тях са ваксинирани.

"Виждаме, че около 50% от инфектираните са ваксинирани хора, напълно ваксинирани", обясни преди дни шефката на израелското здравеопазване Шарън Алрой-Прайс.

Разбира се, това не означава, че ефективността на ваксината е паднала наполовина. Израелско проучване потвърди, че ефективността на ваксината на Pfizer например е паднала от 95% на около 80% в страната, същото сочат други данни за ваксините на Moderna, AstraZeneca и "Янсен". Други данни говорят дори за едва 39% ефективност на ваксината.

Това е напълно нормален статистически феномен. В момента от 9,3 млн. израелци 59,5% са напълно ваксинирани, а още около 9,4% са изкарали вируса. Това означава, че чисто теоритично, Израел се доближава до 70% имунитет.

Това води и до логичното последствие, че новите инфектирани няма как да бъдат само неваксинираните - просто такива в Израел са вече много малко, и мнозинството от тях са деца. По-точно, 27,3% от израелци са под 14 години, а, както е известно, децата са по-резистентни на COVID, с по-голям шанс да карат вируса без симптоми или с минимални такива (което се променя в някаква степен при варианта Делта).

Това означава, че в Израел вирусът няма друг избор, освен да атакува и ваксинирани - в между 5% и 20% от тях антитела не са изградени. В момента случаите на COVID-19 в страната са около 40 хил. души. Ако 50% от тях са ваксинирани, това са 20 хил. души. Дори ако ефективността на ваксините се беше запазила на 95%, при 5,58 млн. ваксинирани, хората, които не са защитени, са 279 000 души. 

В случай, че вземем предвид спадналата ефективност при Делта, тогава сред ваксинираните не са защитени около 1,1 млн. души.

Данните на израелските учени обаче сочат и друго - въпреки намалената ефективност на ваксините срещу заразяване, ефективността им срещу хоспитализация и тежко изкарване на болестта остава висока - 88% и 91% съответно по отношение на ваксината на Pfizer.

Всички тези факти са налице дори без да вземаме предвид повишената инфекциозността на доминиращия вече вариант "Делта" и фактът, че ваксинираните могат да разпространяват вируса (заради което в Израел връщат маските на закрито за всички). 

Това е ясно доказателство, че ваксините вършат своята работа. Някои хора ще се заразят въпреки тях, някои дори ще изкарат болестта тежко въпреки тях, много малко и ще загинат - въпреки тях. Но милиони са защитени напълно, хиляди ще изкарат болестта като наистина неприятен грип.

Важният урок от Израел е, че това ще става все по-ясен проблем в следващите месеци - колкото повече хора се ваксинират, толкова повече от случаите на COVID-19 ще са сред ваксинирани. Като цяло обаче заразените ще спадат, а мнозинството ще карат болестта леко.