Българският олимпийски комитет (БОК) внесе официална жалба до спортния директор на МОК Кит Маконел. Това направи генералният секретар Белчо Горанов.

Жалбата е по повод ощетяване на щангиста Христо Христов, чийто трети опит в изтласкването на кат. до 109 кг не беше зачетен заради "добутване" с дясната ръка. Ситуацията е най-малкото спорна.

А съдийското решение костваше бронзовия медал за Христов във вдигането на тежести на Олимпийските игри в Токио - точно три килограма не му стигнаха, за да се качи на стълбицата.

„Българският олимпийски комитет изразява силно възмущение относно начина, по който щангистът Христо Христов бе лишен от възможността да спечели медал на олимпийските игри в Токио, пише БОК. - Категорично смятаме, че българският състезател бе ощетен, което повлия на класирането му.

Подобни реферски отсъждания не кореспондират с основните ценности, заложени в спортните надпревари - равнопоставеност, честна игра и феърплей. Не приемаме основанията, с които последният опит на Христов бе обявен за нередовен."

Наред със сезирането на МОК за случая, се настоява Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) да приведе своите правилници в съответствие с базисните спортни принципи, за да се предотвратят в бъдеще подобни ощетявания на състезатели от съдийския апарат, заявява още БОК.