Германски съд нареди на YouTube да плати 100 000 евро глоба за премахване на видео на протест срещу пандемичен локдаун в Швейцария миналата година, съобщи Newsweek.

През миналата година най-големият сайт за видеосподеляния премахва 11 милиона клипа, които счита за дезинформация по отношение на COVID-19. Това обаче става в голяма степен автоматично - от компанията признават, че в този период разчитат основно на своите алгоритми, тъй като не им достига персонал.

Това води до изтриване на множество видеа, отразяващи реални събития, което според регионалния съд в Дрезден е недопустимо. Месец след сваляне на видеото, през май 2020 г., съдът нарежда на YouTube да го качи обратно. Компанията обаче изпълнява заповедта едва след няколко седмици, като твърди, че то нарушава политиката им.

Германският съд обаче не приема този аргумент - техните решения трябва да се изпълняват, независимо от това какви са политиките на компанията.

Подобни сваляния на видеа са напълно нормална практика в САЩ, където Първата поправка защитава само цензурата на граждани от държавата, но не и цензура от частни компании. В Европа обаче ситуацията е различна, а според германският съд платформата не е информирала ясно качилия видеото защо то е свалено.

От YouTube отбелязват, че ще продължават да разглеждат всеки случай отделно. Глобата е рекордна за подобно нарушение, но е капка в морето за YouTube - компанията, собственост на Google, има над 6 млрд. долара приходи само за първата четвърт на 2021 г.